Bodie - en hund etter penger

LONDON (Dagbladet): Flypassasjerer med stresskofferten full av penger skal vokte seg på Heathrow. Hunden Bodie (3) fant nylig 106 000 pund (14 millioner kroner) hos en narkohandler på vei til Jamaica. Vi fulgte cocker spanielen en dag på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Londons flyplass har fått pengehunder som snuser opp kontanter. Bodie elsker å snuse i folks vesker. Den dagen vi fulgte Bodie, stanset han en dansk kvinne som hadde 100 pund i veska. Det var selvsagt ikke ulovlig, men det viser hvor god nese Bodie har.

Vi var på Heathrows terminal 3 en travel formiddag og fulgte Bodie til utgang 10: SK502 til København.

Hunden dro treneren av gårde langs de lange korridorene. Bodie var på jobb, logret ivrig med halen og gledet seg til å lete etter skjulte penger. Han ble holdt i bånd av treneren, tollbetjent Richard Attwood.

De danske passasjerene, som ventet på å gå om bord i København-flyet, lot Bodie snuse uten høylytte protester. Treåringen oppførte seg nemlig eksemplarisk.

Narkopenger

Bodie er en av to spesialtrente hunder som det britiske tollvesenet prøver på Heathrow. Dette er de to første pengehundene i Europa.

- Vi finner som regel pengene på utgående fly. Det er ofte narkohandlere som tar med kontanter for å kjøpe ulovlige stoffer i Asia eller Latin-Amerika. Narkohandlere stoler ikke på hverandre. De bruker ikke sjekk, bare kontanter.

Ikke småbeløp

Hun understreker at passasjerer gjerne må ta med penger i veska når de skal til eller fra Heathrow.

- Vi er ikke ute etter småbeløp. Bare de med store mengder penger må redegjøre for beløpet. De aller fleste har en helt lovlig grunn for å ta med seg kontanter, sier Shona Lowe.

Bodie gjorde for en stund siden en storfangst, forteller treneren Richard Attwood. De var på jobb og skulle kontrollere passasjerene som skulle til Jamaica.

- Passasjerene satt ved utgangen og ventet. En mann gikk forbi oss og Bodie kjente lukta. Hunden kastet seg over veska og vi forlangte at mannen skulle åpne den. Der fant vi 106000 pund (14 millioner kroner). Pengene ble beslaglagt, mannen fikk 48 timers frist til å møte i retten, men møtte ikke opp. Det var nok narkopenger han hadde i veska.

Lukter blekket

De to pengehundene på Heathrow, cocker spanielen Bodie og labradoren Sandy, kan finne alle slags penger. De har funnet dollar, kroner, mark og andre pengeenheter.

Hundene har hittil funnet 67 millioner kroner i løpet av et halvt år ved Heathrow.

Pengetrykkere bruker samme slags papir og blekk, og det er dette hundene kan lukte. Når de finner penger i en koffert eller veske, begynner de å skrape som om de vil grave opp noe.

- Hva får de som belønning når de finner millionbeløp?

- Den største gleden for Bodie er å leke. Han har en bit av en brannslange som jeg kaster og som han henter, sier Attwood.