Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bødlene stilles for retten

Nettet snører seg rundt noen av 1900-tallets verste massemordere. Først 26 år etter at minst 1,7 millioner mennesker døde, kan Kambodsjas bødler stilles for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 26 år og fire måneder siden erklærte Røde Khmer-leder Pol Pot at Kambodsja var i «år 0». Minst 1,7 millioner mennesker døde under det brutale regimet i årene 1975- 79, men hittil har ingen blitt straffet for grusomhetene.

Slakteren i varetekt

Fredag underskrev Kambodsjas kong Norodom Sihanouk lovforslaget som går ut på å opprette en krigsforbryterdomstol for å dømme Røde Khmer-ledere. Rettsforfølgingene skal starte mot slutten av året, ifølge statsminister Hun Sen. Men før rettssakene settes i gang, må FN gi sin godkjennelse.

Mens Pol Pot døde i 1998, lever mange av hans nærmeste medarbeidere i beste velgående. Noen har blitt pensjonister, mens andre jobber i militæret eller statsadministrasjonen. Bare to Røde Khmer-sjefer er for tida arrestert, militærsjefen Ta Mok (slakteren) og fengselssjefen Kan Kek Ieu. De to har sittet i varetekt siden 1999, og er de første som skal stilles for krigsforbryterdomstolen.

Kambodsjas statsminister Hun Sen ønsker ikke for mange Røde Khmer-saker opp for domstolen fordi han frykter at oppgjøret med fortida kan gjøre den politiske situasjonen ustabil.

- Dette er en sak som handler om krig og fred, og vi må være forsiktige hvis vi vil unngå at freden vi har oppnådd blir ødelagt, sier Hun Sen ifølge BBC.

Slaver

I april 1975 inntok Røde Khmer hovedstaden Phnom Penh. I løpet av to uker ble byen tømt for mennesker. Alle, inklusive pasienter som lå på sykehus, ble sendt ut på landsbygda for å arbeide som slaver i jordbruket.

Til tross for at en kan forvente en rettsforfølgelse av lederne i Røde Khmer, kjenner ikke landets barn mye til landets brutale fortid. Hvis myndighetene hadde fått viljen sin, ville de heller ikke fått vite stort om massedrapene: At mer enn 1,7 millioner mennesker døde i et mislykket forsøk på å innføre en rendyrket kommuniststat nevnes ikke i dagens skolebøker, skriver BBC.

- Det er bedre om den blodige historien blir begravd og gjemt, mener en skolelærer. Opposisjonslederen Sam Rainsy tror en krigsdomstol kan gi en ny start for landet.

- Folk som er ansvarlige for at millioner av uskyldige menneskeliv gikk tapt, lever fremdeles et fritt og komfortabelt liv. En rettssak kan få oss til å sette en strek over historien, sier Rainsy til BBC.

HORRORÅR: Direktøren for Phnom Pehns folkedrapmusem Sopheara Chey (t.h.), ser på et av maleriene som viser henrettelsene av kambodsjas sivilbefolkning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling