Corona:

Bodø: Alle smittet av Sør-Afrika-virus

Kommuneoverlegen: - En syk, og alle på festen blir smittet.

SØR-AFRIKANSK VIRUSVARIANT: Kommuneoverlege Tor Claudi sier den sør-afrikanske virusvarianten har kommet til Bodø - her fra pressekonferanse 11. februar 2021. Video: Bodø kommune. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad navngir nå Bodø og omegn som det hardest rammede smitteområdet i Norge ved siden av Kristiansand og Oslo-området.

- Bodø er et av få steder der den sørafrikanske varianten ser ut til å ha fått et fotfeste. Fordi vaksineeffekten mot denne varianten ser ut til å være lavere enn den britiske varianten, håper vi at den sørafrikanske ikke bli dominerende i Norge, sier Nakstad i et intervju med avisa Nordland.

Tidligere i uka passerte Bodø 200 personer med bekreftet covid-19-smitte. Onsdag kom sju nye positive corona-tester.

Kommuneoverlege Tor Claudi kan være mer eksakt enn assisterende helsedirektør om hva det er med Bodø og den fryktede virusmutasjonen med opprinnelse Sør-Afrika.

- Alle de mellom 160 og 170 såkalt sekventerte testresultatene her, viser at smitten kommer fra Sør-Afrika-viruset. Det kan være et par tester som viser annen smittekilde. Jeg har ikke de nøyaktige tallene foran meg. I praksis kommer alt fra Sør-Afrika-viruset. Nesten alle de smittede er under 50 år, sier kommuneoverlegen til Dagbladet.

Fra reise i Midt-Østen

Det første tilfellet med dette viruset ble konstatert i begynnelsen av februar. Og kommuneoverlegen og helseteamet vet hvordan det kom til Bodø.

- Det er importsmitte, men ikke fra arbeidsinnvandring. En person har fått det med hit fra reise i Midt-Østen. Mer kan vi ikke fortelle av personvernhensyn, sier Tor Claudi.

Smittesporingsteamet har lokalisert smittekildene i anslagsvis 85 til 90 prosent av tilfellene. Og helseteamet i kommunen har erfart at smitten fra den sørafrikanske mutanten sprer seg mye raskere enn fra det «vanlige» corona-viruset.

Fire ganger smittefart

Espen Rostrup Nakstad trakk fram i NRK mandag morgen at Oslo nå har omtrent like mange smittede smittede som den forrige toppen for to måneder sammen, ved nyttår.

Da var det vanlige viruset den største smittekilden, og det gikk fire uker før toppen bygde seg opp.

Nå har mutert virus, særlig den britiske varianten, overtatt som hovedsmittekilde i Oslo. Og den nye toppen har kommet i løpet av en uke.

Bodø har gjort tydelige erfaringer i løpet av kort tid med et par gjengangere av smittesituasjoner.

Fester og bilkjøring

- Mye kommer fra private sammenkomster og fra bilkjøring. Selv om bare en person på en fest er smittebærer fra start, blir i praksis alle smittet. Og vi har mange smittetilfeller fra bilkjøring der flere sitter tett i samme luft i lukket bil, sier kommuneoverlege Tor Claudi.

FEST OG BILKJØRING: Kommuneoverlege Tor Claudi og helseteamet i Bodø kommune har kartlagt de typiske smittesituasjonene.Foto: skjermdump sending fra Bodø kommune / NTB
FEST OG BILKJØRING: Kommuneoverlege Tor Claudi og helseteamet i Bodø kommune har kartlagt de typiske smittesituasjonene.Foto: skjermdump sending fra Bodø kommune / NTB Vis mer

Han har en entydig anbefaling om bilkjøring: - Unngå å ha med andre i bilen enn de du bør sammen. Ikke ta med noen fra nabolaget, for eksempel, sier han.

Og om sammenkomster: - Helst ikke i det hele tatt. Vær nøye med en-metersregelen og maksimum antall gjester.

- Har dere fått kontroll i Bodø kommune?

- Vi kaller det at vi har fått oversikt i løpet av de siste dagene. Og smittetallene har gått noe ned fra dag til dag, sier kommuneoverlege Tor Claudi.

Og deler ut en god karakter:

- Folk er blitt veldig flinke til å bruke munnbind innendørs på offentlig sted etter at kommunen innførte påbud om det forrige torsdag.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer