Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bodø-firma tier om mystiske kontrakter

Sentralt i salget av norske marinefartøy til paramilitære aktører i Nigeria, står et meglerfirma med adresse i Bodø. Nå blir firmaets rolle gransket.

TOMT: Bodø-selskapet Norsk Megling & Auksjon (NMA) står sentralt når forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har beordret ny ekstern granskning i forbindelse med Dagbladets avsløringer om de såkalte Nigeria-båtene. I går var lokalene tomme for folk. Ingen ville møte Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TOMT: Bodø-selskapet Norsk Megling & Auksjon (NMA) står sentralt når forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har beordret ny ekstern granskning i forbindelse med Dagbladets avsløringer om de såkalte Nigeria-båtene. I går var lokalene tomme for folk. Ingen ville møte Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ/OSLO (Dagbladet): Dagbladets avsløringer rundt salget av det norske kystvaktskipet KV «Titran» har skapt en skikkelige hodepine for Forsvaret og Forsvarsdepartementet. Skipet er det siste av flere norske marinefartøy som har endt opp hos en privat paramilitær aktør i Nigeria.

Sentralt i flere av salgene står meglerfirmaet Norsk Megling & Auksjon AS (NMA) som holder til i sentrum av Bodø.

Granskerne i revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) har i en hemmelig granskningsrapport gitt uttrykk for at det er grunn til å undersøke deres rolle i handelen nærmere.

Dagbladet har flere uavhengige kilder på at det i PWC-rapporten konkluderes det med at det er grunn til å tro at selskapet har fått en unormalt høy provisjon. PwC mener det er flere forholdt rundt bruken av NMA som mekler som bør granskes videre. 

- Ikke fått innsyn Da Dagbladet besøkte NMAs kontorer i sentrum av et regntungt Bodø i går ettermiddag, ble vi møtt av et helt folketomt meglerkontor. 

Eier og daglig leder Morten Larsos, som har vært involvert på vegne av NMA i handelen med norske marineskip, ønsket ikke å svare på noen spørsmål da vi ringte ham. Istedet sendte han denne tekstmeldingen på vegne av NMA:

«Vi kjenner ikke til PWCs konklusjon i deres rapport. Denne har vi ikke fått innsyn i og vet således ikke hvilket faktisk eller juridisk grunnlag de bygger sin konklusjon på. Vi konstaterer også at møtet i Stortingets Kontrollkomité på fredag er utsatt og vi avventer en ny innkalling.»

HOLDES HEMMELIG: Hele salgssummen for kystvaktskipet KV Titran ble satt inn på klientkontoen til NMA-styreleder og advokat Cato Helstrøm i Angell advokatfirma i Bodø. Han mener salgssummen er en forretningshemmelighet. Selv ikke oppdragsgiveren Forsvaret får vite hva de fikk for båten. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HOLDES HEMMELIG: Hele salgssummen for kystvaktskipet KV Titran ble satt inn på klientkontoen til NMA-styreleder og advokat Cato Helstrøm i Angell advokatfirma i Bodø. Han mener salgssummen er en forretningshemmelighet. Selv ikke oppdragsgiveren Forsvaret får vite hva de fikk for båten. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Et steinkast unna meglerkontoret ligger advokatkontoret der styreleder Cato Helstrøm holder til. Da Dagbladet oppsøkte kontoret i sentrum av Bodø, fikk vi forklart over telefonen at han ikke ønsket å møte oss for et intervju, og viste til meldingen sendt fra Larsos.

- Jeg er ferdig med dette for nå. Ønsker ikke å si noe mer slik situasjonen er nå, sier Helstrøm til Dagbladet.

- Kan vi få noen kommentarer angående salget av KV «Titran»?

- Jeg ønsker ikke si noe mer, utover at jeg stiller meg bak det Larsos har sendt i en SMS, kom det kontant fra Helstrøm.

Millionbeløp på klientkonto Et sentralt punkt i den omstridte handelen med kystvaktskipet er en kontrakt inngått mellom Forsvaret og meglerfirmaet i  september 2013. Se og les mer om de mystiske kontraktene i denne saken.

I denne kontrakten heter det at NMA skal ha som meklingsprovisjon alt det en kjøper er villig til å betale utover én million euro, den gangen 8,3 millioner kroner.

Salgssummen kom aldri inn på å Forsvarets konto. I stedet ble det ukjente millionbeløpet fra de afrikanske kjøperne satt direkte inn på klientkontoen til Cato Helstrøm. Han nekter å opplyse til Forsvaret hva de fikk for båten, og mener det er en forretningshemmelighet.

SAMRØRE: Salget av KV Titran har blitt et het potet for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Granskerne stusser over meklerens kontraktsvilkår. Forsvaret finner ikke kjøpekontrakten. Salgsmeldingen er skrevet på et sørafrikansk selskap, mens tolldeklarasjonen går til England. For å sluttføre salget inviterte Forsvaret representanter for det samme nigerianske sikkerhetsselskapet som i dag eier båten. Foto: Terje Moen
SAMRØRE: Salget av KV Titran har blitt et het potet for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Granskerne stusser over meklerens kontraktsvilkår. Forsvaret finner ikke kjøpekontrakten. Salgsmeldingen er skrevet på et sørafrikansk selskap, mens tolldeklarasjonen går til England. For å sluttføre salget inviterte Forsvaret representanter for det samme nigerianske sikkerhetsselskapet som i dag eier båten. Foto: Terje Moen Vis mer

Etter det Dagbladet kjenner til, mener granskerne i PwC at det i denne salgsprosessen kan ha blitt begått brudd på blant annet tolloven, eksportkontrolloven og eksportkontrollforskriften.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har nå beordret ny ekstern granskning, der nettopp dette salget og omstendighetene rundt NMA blir sentralt. Den planlagte kontrollhøringen i Stortinget som skulle starte fredag er nå utsatt slik at resultatet av den nye granskningen kan bli tatt med.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media