Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bodø-skole ga brev sammen med karakterene: Disse viser ikke hvor unik du er

- Viktig for oss å si at «du er god nok».

BREVET: Alle elevene i åttende klasse på Alstad ungdomsskole i Bodø fikk dette brevet tildelt sammen med karakterkortet sitt før jul. Bildet ble lagt ut på Facebook av Heidi Einarson.
BREVET: Alle elevene i åttende klasse på Alstad ungdomsskole i Bodø fikk dette brevet tildelt sammen med karakterkortet sitt før jul. Bildet ble lagt ut på Facebook av Heidi Einarson. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da åttendeklassingene på Alstad skole i Bodø skulle få karakterkortene sine før jul, var det lagt ved et brev fra lærerne deres. De hadde et viktig poeng de ville understreke før elevene tok en titt på karakterene for høstsemesteret:

«Disse karakterene viser ikke hvor utmerket og unik du er. Disse karakterene viser ikke at du er en god venn eller er flink til å passe dine søsken.»

«Karakterene viser ikke at du er omsorgsfull eller omtenksom, eller at du hver dag gjør ditt beste. Disse egenskapene blir du aldri testet på i en prøve».

Trygge elever - god læring - Det er viktig for oss å si at «du er god nok selv om du får en treer, så lenge du gjør ditt beste». Det handler ikke om karakterer, det handler om mennesker. Når vi har trygge, gode elever, får vi bedre læring, sier rektor Erling Eiterjord ved Alstad ungdomsskole til Dagbladet.

Han påpeker at dette er første gang elevene har fått karakterer, og forteller at lærerne derfor ville dysse ned karakterfokuset litt.

- Lærerne hadde jobbet med denne teksten før sammen med noen andre lever, i forbindelse med en refleksjonsoppgave. Jeg var til stede på møtet hvor lærerne bestemte seg for å sende ut brevet, og bakgrunnen for dette var at lærerne vet at man må stimulere og se hele mennesket for at elevene skal få den beste læringen, sier Eiterjord.

Inspirert av Australia Han forteller at de var inspirert av en barneskole i Queensland i Australia, som sendte ut et brev til alle tredjeklassingene før de skulle ta en kartleggingsprøve for første gang.

«Resultatet du får på denne prøven vil fortelle deg hvordan du gjorde det den dagen, men de vil ikke fortelle deg alt. De vil ikke vise om du har forbedret deg på noe du før syntes var vanskelig. De kan ikke fortelle deg at du lyser opp dagen til læreren din. De kan ikke fortelle deg hvor fantastisk spesiell du er,» sto det blant annet i dette brevet.

Dagbladet omtalte saken i mai i fjor, etter at et bilde av brevet var blitt lagt ut på Facebook. Det ble delt over 33 000 ganger, og omtalt av blant andre The Independent.

- Vi var klar over at dette er gjort før, men det viktige for oss var å få budskapet ut, sier Eiterjord.

Gode tilbakemeldinger - Elevene leste gjennom og var veldig glade for det da fikk karakterkortene, og vi har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra foreldre, sier han.

En av foreldrene tok kontakt med skolesjefen i Bodø kommune, fordi vedkommende syntes det var så flott. Da ble Heidi Einarson, som jobber på skolekontoret, gjort oppmerksom på det.

Hun valgte å dele et bilde av brevet i et nettverk for læring på Facebook, og innlegget er i skrivende stund delt over 2800 ganger.

- Jeg valgte å dele det fordi jeg synes dette var et flott initiativ, særlig med tanke på alt fokuset på karakterer og perfeksjonisme, sier Einarson.

- Jeg tror det er viktig at man ser hele mennesket i skolen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!