Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bogen anket på stedet

Terje Bogen dømt til fem års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere konsernsjef i Sponsor Service, Terje Bogen (61) ble i dag dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett. Han er også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i fem år og staten inndrar 619.534 kroner fra ham.

61-åringen så ikke overrasket ut da dommen falt. Etter to og en halv timers opplesning av dommen fikk Bogen anledning til å svare.

- Jeg anker på stedet, her og nå, sa Bogen til dommeren.

Avviser Bogens forklaring
Bogen er funnet skyldig i grovt bedrageri, økonomisk utroskap og brudd på regnskapsloven i forbindelse med driften av Sponsor Service, som gikk konkurs i 2003.

- Terje Bogen er en god selger, men en autoritær og egenrådig leder, sa fagdommer Knut Erik Strøm i Oslo tingrett i formiddag.

Bogen blåste opp inntektene til selskapet, mens store kostnader ble holdt utenom regnskapene. Aktor mener han utsatte kreditorer og investorer for et faktisk tap på 330 millioner kroner.

- I praksis styrte Bogen Sponsor Service som sin egen husholdning, sier retten.

Retten avviser Bogens egen forklaring om at han ikke hadde kunnskap om regnskaper. Det var store samarbeidsproblemer internt på grunn av Bogens disposisjoner våren 2002 da Sponsor Service nærmet seg stupet, sies det i dommen.

ANKET: Terje Bogen vil ikke godta dommen på fem års fengsel, som han ble idømt av Oslo tingrett i formiddag. Foto: Øystein Andersen
ANKET: Terje Bogen vil ikke godta dommen på fem års fengsel, som han ble idømt av Oslo tingrett i formiddag. Foto: Øystein Andersen Vis mer

Sponsor Services tidligere økonomiske direktør Mark Sjuve ble dømt til ett års fengsel, derav ni måneder betinget, med to års prøvetid. Sjuve ble frifunnet på flere punkter i tiltalen. Retten mener at han i stor grad måtte stole på Bogen, derfor fikk han en mildere straff.

Sjuve tok betenkningstid på om han vil anke dommen.

Alvorlig tiltale

Sjuve og Bogen sto begge tiltalt for grovt bedrageri, økonomisk utroskap og brudd på regnskapsloven. Aktor la før sommeren ned påstand om åtte års ubetinget fengsel for Bogen.

I tillegg ville aktor at Bogen skal bli fratatt retten til å drive økonomisk virksomhet i fem år og at det skal inndras 1,5 millioner kroner fra ham. En dom etter påstanden ville gitt tidenes nest strengeste straff for økonomisk kriminalitet i Norge.

Aktor la ned påstand om fem års fengsel for Mark Sjuve.

Både Terje Bogen og Mark Sjuve nekter straffeskyld.

image: Bogen anket på stedet
LESER DOMMEN: Fagdommer Knut Erik Strøm leser opp dommen i Sponsor Service-saken.