Bogen skylder på finansdirektøren

Terje Bogen skylder på den medtiltalte finansdirektøren for at Sponsor Service gikk dundrende konkurs. Luftkontrakter for minst 77 mill. kroner er ført inn i regnskapene for å blåse opp tallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble Terje Bogen og hans tidligere finansdirektør tiltalt av Økokrim for å ha blåst opp regnskapene i Sponsor Service. De to prøver nå å redde hvert sitt skinn ved å skylde på hverandre og på revisjonsfirmaet Ernst & Young.

Bogen mener finansdirektøren må ta ansvaret for feilene i regnskapene i og med at det var han som førte dem.

-  Det var jo han som hadde hovedansvaret for dette. Ut over det vil jeg bare si at jeg overhodet ikke erkjenner noe straffskyld, sier Bogen til Dagbladet.

Liten tillit

Økokrim er ikke enig i Bogens ansvarsfraskrivelse.

-  Vi vurderer Bogen som hovedmannen, og som den mest sentrale. Han har hatt kunnskap om dette, og har vært selskapets øverste sjef, sier førstestatsadvokat Gunnar Holm Ringen i Økokrim til Dagbladet.

Begge de to tiltalte har vært inne til flere avhør , men Økokrim har ikke særlig tillit til Bogens forklaringer.

-  Finansdirektøren har forklart seg mer i samsvar med de faktiske forholdene etterforskingen har vist, enn det Bogen har gjort, sier Ringen.

I tiltalen påstår Økokrim følgende: Sponsorkontrakter for minst 77 mill. kroner som ikke eksisterte er blitt ført opp i regnskapet til Sponsor Service. Kontrakter ble heller ikke avskrevet slik de skulle. På denne måten har regnskapene vist mye større inntekter og eiendeler enn det var grunnlag for. Dette ble brukt til å skaffe seg lån eller kreditt hos Nordea Bank på 330 mill. kroner. Det oppblåste regnskapet ble også presentert for garantister da selskapet ønsket å hente inn 74,5 mill. kroner i to emisjoner. Det falske regnskapet la i 2001 grunnlag for uberettiget bonus på 786 200 kroner til Bogen og 161 640 kroner til finansdirektøren.

Muntlige avtaler

Ifølge finansdirektørens advokat Magnus Stray Vyrje er muntlige avtaler mellom sponsorer og Sponsor Service ført inn i regnskapene.

-  Noe av dette har ikke vært signert. Det er i norsk rett ikke noe krav at kontrakter skal være skriftlig, sier han.

-  Men er det god regnskapsførsel å føre inn så store avtaler når det ikke finnes noe skriftlig underlagsmateriale?

-  Det var ikke hans jobb å ringe til kundene og dobbeltsjekke om de virkelig har en kontrakt med Sponsor Service. Han inntektsfører de kontrakter som salgskorpset melder inn som gode. Det var ikke hans jobb å revidere grunnlaget for disse avtalene, sier Vyrje.

Lang fengselsstraff

Han sier denne praksisen var klarert med både styret og revisor Ernst & Young. Får Økokrim gjennomslag i retten kan Bogen bli sittende flere år bak murene.

-  Det sier seg selv at påstanden vil bli en lengre ubetinget fengselsstraff, sier Ringen.Etter det Dagbladet erfarer risikerer Bogen en straff på tre til seks års fengsel. Den tidligere finansdirektøren kan slippe en god del billigere.

INGEN TILLIT: Økokrim har ikke særlig tillit til Terje Bogens forklaringer på konkursen i Sponsor Service.