Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Boikott hadde gjort et gigantisk inntrykk

Gro Hammerseng-Edin om norske utøvere i OL.

Rystet: Tilstandene i Russland skremmer Gro Hammerseng-Edin, som selv er lesbisk. Men hun har forståelse for at en eventuell OL-boikott er lettere sagt enn gjort. Foto: Lars Eivind Bones
Rystet: Tilstandene i Russland skremmer Gro Hammerseng-Edin, som selv er lesbisk. Men hun har forståelse for at en eventuell OL-boikott er lettere sagt enn gjort. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I anledning OL i Sotsji har Magasinet besøkt Russland og snakket med homofile om livet etter loven som forbyr eksponering av homofili overfor barn og unge.

- Vi er et slags virus, litt som aids, sier «Aljosja».

Samboeren hans, medisinstudenten «Sasja», lærer på studiene at homofile er ofre - kanskje brukte mor hormoner eller andre stoffer før hun visste hun var gravid.

Les den sterke reportasjen om homofili i dagens Russland i Magasinet eller på Dagbladet Pluss (krever innlogging).

- Rystende - Tilstandene i Russland er skremmende, sier håndballspiller Gro Hammerseng-Edin.

Hun er gift og har en sønn på to år med kona Anja.

- Jeg så nylig et nyhetsinnslag der en talsmann sa at homofile var velkomne til å delta på arrangementet - så lenge vi holdt oss unna barna. Slike uttalelser er rystende.

Lykkelig gift: Gro Hammerseng-Edin og kona Anja etter en tidligere Mesterliga-finale. Foto: Arnt E. Folvik
Lykkelig gift: Gro Hammerseng-Edin og kona Anja etter en tidligere Mesterliga-finale. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Den såkalte antipropagandaloven er kritisert verden over, blant annet av USA, EU og Nordisk råd, og Amnesty mener at menneskerettighetssituasjonen i Russland har gått fra vondt til verre.

Gå inn på nettsiden To Russia with love for å delta anonymt i Amnesty og Dagbladets kampanje for å sette søkelys på Russlands brudd på menneskerettigheter.

- Et sinnsykt sterkt signal I går sparket OL-festen i gang. Det har vært diskutert om hvorvidt boikott av arrangementet er hensiktsmessig eller ikke.

- Det hadde gjort et gigantisk inntrykk om en sterk nasjon, som Norge i vinter-OL, hadde boikotta, sier Hammerseng-Edin.

- Det hadde vært et sinnsykt sterkt signal. Men jeg er redd for å si at andre bør boikotte, for det er lettere sagt enn gjort. Jeg føler også det er politikere og lederskikkelser, og ikke idrettsutøveren, som i størst grad bør uttale seg og ta tak i situasjonen.

Hun prøver å se de positive sidene ved at Russland arrangerer OL.

- En stor del av meg syns det er veldig trist at de får lov til å holde arrangementet, siden det er åpenlyst at de ikke etterlever den olympiske ånden og det olympiske charteret. En annen del av meg håper at det kan hjelpe til med å sette fokus på situasjonen, i tillegg til å gi russere mer informasjon og kunnskap.

Hadde reist selv Den tidligere toppfotballspilleren Linda Medalen, som også er gift med en kvinne, hadde ikke hatt noen problemer med å reise dersom det var hun som skulle representere landet i Sotsji.

- Jeg hadde vært der for å drive idrett, ikke for å være homofil.

Ikke for boikott: Linda Medalen var en av Norges fremste kvinnelige fotballspillere da hun var aktiv på landslaget på 90-tallet. Her fra fotball-VM for kvinner i 1999. Foto: Dagbladet
Ikke for boikott: Linda Medalen var en av Norges fremste kvinnelige fotballspillere da hun var aktiv på landslaget på 90-tallet. Her fra fotball-VM for kvinner i 1999. Foto: Dagbladet Vis mer

Hun har vært i Russland flere ganger selv, og aldri følt seg utrygg.

- Vi har alltid hatt vakter rundt oss. Men legningen er ikke akkurat noe du hyler høyt om, det blir som ris til egen bak, sier hun.

- Når menneskeverdet ikke er viktig har de ikke kommet så langt. Vi skal være glade vi bor i Norge. Så får vi støtte opp om de landene som kommer etter, og tenke på at framtida blir bedre.

Les den sterke reportasjen om homofili i dagens Russland i Magasinet eller på Dagbladet Pluss (krever innlogging).

MAL RUSSLAND I FARGER:  Bli med på kampanjen til Amnesty og Dagbladet.Si nei til brudd på menneskerettighetene i Russland.  Gå inn på www.torussiawithlove.no for å delta.
MAL RUSSLAND I FARGER: Bli med på kampanjen til Amnesty og Dagbladet.Si nei til brudd på menneskerettighetene i Russland. Gå inn på www.torussiawithlove.no for å delta. Vis mer
Hele Norges coronakart