Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boikott israel-aksjonen stoppes av nettlesere

- For «rasistisk», tror blogger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aksjonen Boikott Israel, som SV tidligere har gitt sin støtte til, får problemer med sin webside i flere norske bedrifter.

Det viser seg at enkelte nettfiltre sensurer aksjonens hjemmeside. På grunn av «Hat og rasisme», skal vi tro bloggeren Vampus.

På websidene til aksjonen heter det blant annet at:

«Vi var mange som hadde sett oss lei på Israels skandaløse og menneskefiendtlige politikk mot palestinerne».

I tillegg hevdes det at Israel okkuperer og undertrykker palestinerne, bryter menneskerettighetene, Genevekonvensjonene og FN-resolusjonene som omfatter palestinernes rettigheter, og ødelegger den palestinske økonomien og tar livsgrunnlaget fra dem.

Det ser ikke ut til å befinne seg tydelig rasistiske utsagn på sidene.

- Usaklig

- Dette er helt merkelig og usaklig. Det å markere seg i denne saken har blitt en belastning, og vi anklages både for å være nazister, fascister og jødehatere, sier Klara Jacobsen, som er kontaktperson for nettverket Boikott Israel i Trondheim, til Dagbladet.no.

Jacobsen hevder at ingen av de som jobber med aksjonen er opptatt av annet enn menneskerettigheter slik som de er stadfestet i flere FN-resolusjoner.

- Men veldig mange datadeler er jo laget i Israel, kanskje kan sensuren ha med det å gjøre, sier Jacobsen.

Hun forteller at hun har opplevd en lang rekke ubehagelige anklager, og at hun har vurdert å anmelde noen av dem, særlig etter at SVs engasjement i saken ble kjent i media.

Sensurert av Telenor

Etter det Dagbladet.no kjenner til, skal et av filtrene til det amerikanske selskapet Websense være blant dem som sensurerer siden til Boikott Israel. Det har ikke lykkes Dagbladet.no å få klarhet i hvilke ord eller uttrykk på websiden som gjør at sensuren utløses. Vi har også vært i kontakt med selskapets norske distributører.

Dagbladet.no kontaktet derfor Telenor, som blant annet har laget et eget barnepornofilter, for å få en forklaring.

Kan være virus

Det viser seg at også Telenors egne interne filtre sensurerer siden.

- Hm. Jeg vet ikke hva som utløser dette. Når vi opplever at filtrene våre sensurerer siden, er det nok mange andre som opplever det også. De som har laget websiden bør sjekke om det er noe som kan anses som en sikkerhetsrisiko, for eksempel i forhold til virus og lignende, som får filtre til å reagere, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Dagbladet.no.

Han åpnet siden på Dagbladet.nos oppfordring, men opplevde å ikke få tilgang.

Lessum kan ikke forklare i detalj hva det er som får Telenors filtre til å stoppe sidevisningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling