Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boikottaksjon mot kroppsskannere i USA

Kaosvarsel onsdag på amerikanske flyplasser.

 VARSLER KAOS:  En boikottaksjon mot kroppskannere kan skape kaos på amerikanske flyplasser på onsdag - dagen før thanksgiving og en av de største utfartsdagene i USA: Her en forsmal på onsdagens køer fra flyplassten i Seattle-Tacoma sist fredag. FOTO: AP/SCANPIX.
VARSLER KAOS: En boikottaksjon mot kroppskannere kan skape kaos på amerikanske flyplasser på onsdag - dagen før thanksgiving og en av de største utfartsdagene i USA: Her en forsmal på onsdagens køer fra flyplassten i Seattle-Tacoma sist fredag. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kroppsvisitasjon på flyplasser i USA vekker stor harme blant passasjerene, men trass i protestene nekter myndighetene å gå bort fra det nye sikkerhetstiltaket.

Det går nå mot høsttakkefest i USA, noe som betyr at flere titalls millioner amerikanere vil ta fly på kryss og tvers i landet.

Mange av disse vil nå måtte belage seg på kroppsvisitasjon om de ikke vil la seg undersøke av kroppsskannerne som nå er installert på flyplassene.

- Provoserende Det nye tiltaket, som ble innført i oktober, har skapt oppstyr, og direktør John Pistole i USAs transportsikkerhetsdirektorat vedgår at kroppsvisitasjonene kan oppleves som provoserende.

- Det er påtrengende, det er ikke behagelig, sier han.

Tiltaket er likevel nødvendig for å forhindre terrorangrep, mener Pistole, som understreker at kroppsvisitasjonene er kommet for å bli.

- Jeg ønsker å være så sensitiv overfor passasjerene som jeg kan, og jeg er svært bevisst på kritikken som er kommet, men vi vil ikke ombestemme oss.

- Nødvendig tiltak Ifølge USAs president Barack Obama har sikkerhetsmyndighetene vært under et enormt press etter at to pakkebomber ble oppdaget i forrige måned. Pakkene var adressert til synagoger i Chicago i USA.

- Det eneste effektive Myndighetene har i samråd med antiterroreksperter konkludert med tiltakene som nå er iverksatt, er de eneste som gir effektiv beskyttelse mot terrorangrep, sa Obama i helgen. Han forsikret samtidig om at det vurderes nøye om tiltakene er nødvendige eller ikke.

Ifølge utenriksminister Hillary Clinton er det nødvendig å finne den riktige balansen mellom sikkerhet og passasjerenes interesser.

Overfor fjernsynskanalen CBS innrømmer hun at hun selv ikke ville likt å bli kroppsvisitert.

- Nei, ikke hvis jeg kunne unngått det. Jeg mener, hvem ville vel det? sier hun.

Oppfordrer til boikott Det er nå installert flere hundre kroppsskannere på flyplasser i USA, men motstanden mot dem har vært større enn ventet.

En gruppe har nå oppfordret til boikott av kroppsskannerne den 24. november, dagen før høsttakkefesten.

Blir en slik protestaksjon omfattende, kan resultatet bli store forsinkelser fordi folk som boikotter kroppsskannerne, i stedet vil bli henvist til mer tidkrevende kroppsvisitasjoner.

Dagen før høsttakkefesten er en av årets travleste reisedager i USA.
(NTB - AFP - Reuters).


 FORTSETTER:  Direktør John Pistole i USAs transportsikkerhetsdirektorat sier det ikke er aktuelt å slutte med kroppsvisitasjoner på amerikanske flyplasser. Tiltaket er innført som et alternativ for personer som ikke ønsker å la seg undersøke av kroppsskanner. FOTO: JONATHAN ERNST, REUTERS / SCANPIX.
FORTSETTER: Direktør John Pistole i USAs transportsikkerhetsdirektorat sier det ikke er aktuelt å slutte med kroppsvisitasjoner på amerikanske flyplasser. Tiltaket er innført som et alternativ for personer som ikke ønsker å la seg undersøke av kroppsskanner. FOTO: JONATHAN ERNST, REUTERS / SCANPIX. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!