Boikotter Israel

Finansminister Kristin Halvorsen stiller seg i spissen for boikott og sanksjoner mot Israel - på tvers av regjeringens politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SV-lederen ber norske forbrukere og kommuner om å holde seg unna israelske varer og tjenester.

Regjeringens offisielle politikk er at boikott er et dårlig virkemiddel, men Halvorsen varsler nå at SV vil kjempe for å endre dette synet. I slutten av måneden starter regjeringspartiet SV en solidaritetskampanje for Palestina.

-  Det er lenge siden jeg kjøpte israelske varer, og jeg støtter selvsagt partiets kampanje for boikott av varer og tjenester fra Israel. Mitt og SVs mål er at norske forbrukere velger bort varer og tjenester fra Israel og gjør andre valg i butikkene, sier SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen.

Klare krav

Kampanjen ble presentert og enstemmig vedtatt i SVs sentralstyre 29. august i fjor. Her er de viktigste målene: Øke forståelsen for palestinernes sak i Norge. Få større aksept i befolkningen for sanksjoner overfor Israel. Medvirke til at flere boikotter israelske produkter. Oppnå at den norske regjeringen arbeider for internasjonale sanksjoner mot Israel.

Finansministerens uttalelse er en brannfakkel i forholdet mellom Norge og Israel. Utspillet kom etter det Dagbladet erfarer helt overraskende på utenriksministeren.

Da Sør-Trøndelag fylkeskommune vedtok boikott av Israel, tok israelske myndigheter saken opp direkte med statssekretær Raymond Johansen i UD. Vedtaket utløste også demonstrasjoner mot Norges ambassader i Tel Aviv, Washington og Ottawa.

Halvorsen understreker at boikott av Israel på det nåværende tidspunktet ikke er regjeringens politikk.

-  Regjeringen må tåle at det er ulike syn i partiene på hvilke virkemidler vi ønsker å bruke overfor Israel. Denne kampanjen er et resultat av et langt og sterkt engasjement i SV, og vi ønsker tøffere virkemidler overfor Israel enn det andre i regjeringen vil ha. Det kan vi leve med, sier Halvorsen.

Statssekretær Raymond Johansen, som drøftet boikotten i Trøndelag med Israels ambassadør nylig, sier regjeringens syn er at boikott er til hinder for dialog.

-  Vi mener boikott er et dårlig virkemiddel. Norge er avhengig av et godt forhold til partene i Midtøsten, og det forutsetter dialog. Boikott et det motsatte av dialog, sier han.

Kristin Halvorsen forbeholder seg retten til å kjempe for SVs syn i regjeringen.

-  Spørsmålet er ikke nevnt i Soria Moria-erklæringen og derfor ikke en del av offisiell norsk politikk. Men som SV-leder forbeholder jeg meg retten til å fremme saken i diskusjonene som går utad og dersom saken skulle reises internt i regjeringen, sier hun.

Halvorsen sier det viktigste argumentet for boikott er at det vil sende et signal til Israel om det norske folks syn på deres politikk overfor palestinerne.

Kritikk mot muren

Gjermund Skaar, som leder SV-kampanjen, viser også til Israels bygging av separasjonsmuren på Vestbredden.

-  Dette er en hovedmotivasjon bak kampanjen. Muren er i strid med folkeretten og bygges på palestinsk land. Dette er vi nødt til å si kraftfullt ifra om, sier han.

Skaar forteller at kampanjen også vil rette seg mot norske kommuner og fylkeskommuner og at SVs representanter vil kjempe for at flere lokale myndigheter vil følge eksempelet fra Sør-Trøndelag og vedta boikott av Israel.  Under SVs landsmøte i Kristiansand i fjor vår, ble det oppdaget at israelske Jaffa-appelsiner lå på fruktfatene. SV beordret dem fjernet umiddelbart.

SJONGLERER MED PARTI- OG REGJERINGSPOLITIKK: Kristin Halvorsen på Grünerløkka i Oslo i sommer, med produkter som garantert ikke stammer fra Jaffa - Halvorsen kjemper nemlig for boikott av israelske varer og tjenester i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer