Boikotter Norske Selskab

Politisk redaktør Marie Simonsen i Dagbladet og kulturredaktør Knut Olav Åmås i Aftenposten trekker seg fra en debatt i Norske Selskab etter Widvey-saken.

NORSKE SELSKAB: Her har kvinner bare adgang ved spesielle anledninger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet.
NORSKE SELSKAB: Her har kvinner bare adgang ved spesielle anledninger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet brakte i går nyheten om at tidligere oljeminister Thorhild Widvey ble nektet adgang til Gimle Rotary Klubbs årlige torskemiddag i Norske Selskabs lokaler i november, fordi hun er kvinne. I går bestemte Marie Simonsen og Knut Olav Åmås seg for å trekke seg fra en debatt i regi av Norske Selskab.

Diskriminerende praksis
Simonsen skulle ha innledet under en debatt 18. mars.

- Det var behandlingen av Widvey som utløste min reaksjon. Jeg var ikke klar over at Norske Selskab fortsatt hadde en slik diskriminerende praksis. Det strider mot alt jeg står for, og jeg kan derfor ikke bidra til et arrangement i regi av Norske Selskab så lenge denne praksisen vedvarer. Regelverket impliserer at medlemmene ikke ønsker å omgås kvinner, sier Simonsen. 

- Ekskluderende diskusjonsforum
Også Knut Olav Åmås så det som naturlig å trekke seg fra debatten, der han skulle sitte i gjestepanelet sammen med blant annet regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs.

- For meg som avisredaktør blir det feil å delta i et så ekskluderende diskusjonsforum, sier kultur- og debattredaktøren i Aftenposten til Dagbladet.

Åmås reagerer både på kvinneekskluderingen og på at debatten skal ha et totalt referatforbud.

- Jeg trakk meg fra debatten like etter Marie Simonsen gjorde det, fordi jeg ikke er interessert i å sitte i et rent herrepanel og ha en «fri» samfunnsdebatt i en klubb med slike kvinneekskluderende kriterier. I tillegg skal møtet ha totalt referatforbud, oppdaget jeg torsdag. Da mister jeg som avisredaktør helt interessen i å bidra til debatten, sier han.

- Jeg synes ikke vi trenger slike klubber, og jeg tror Norske Selskab kunne vært mer interessant hvis det hadde vært åpent for begge kjønn. Men det er selvsagt private klubbers valg hva de vil gjøre, sier Åmås.

Klubbformann Nils Heyerdahl i Gimle Rotary har tatt på seg ansvaret for hendelsen, beklaget dypt, og sagt at hendelsen er i strid med det klubben står for. Men det er Norske Selskabs regel som ekskluderer kvinner. De står på sitt.

- Behov for å være alene
- Det går på kulturhistorie og ikke på diskriminering av det kvinnelige kjønn. Klubben er åpen for kvinner mange ganger i måneden og det er dager som benyttes godt. Det er mange klubber og organisasjoner forbeholdt et av kjønnene, som for eksempel Norske kvinners sanitetsforening. For vår del har vi lange tradisjoner for at det er en klubb for menn. Jeg opplever at menn kommuniserer så mye dårligere enn kvinner, at de noen gang har behov for å være alene, sier formann Carl Christian Gilhuus-Moe.

Les hans utdypende kommentarer her.

Holme er lei for det Ifølge Gilhuus-Moe går det et generasjonsskille i klubben. Flere yngre medlemmer vil slippe kvinner til, mens flere av de eldre vil ha det som det er. Selv tilhører han sistnevnte kategori. Riksantikvar Jørn Holme er ordinært medlem av klubben. Han tilhører de som vil slippe kvinner til. Han var den som inviterte Simonsen og Åmås til arrangementet i mars, og er lei for at de trekker seg.

- DET BLIR FEIL: Aftenpostens debatt- og kulturredaktør, Knut Olav Åmås, ønsker heller ikke å stille opp for Norske Selskab. Foto: Truls Brekke/Dagbladet.
- DET BLIR FEIL: Aftenpostens debatt- og kulturredaktør, Knut Olav Åmås, ønsker heller ikke å stille opp for Norske Selskab. Foto: Truls Brekke/Dagbladet. Vis mer

- Jeg forstår Åmås og Simonsen når dette blir satt på spissen, så dette var synd.
- Har du forståelse for at noen mener klubben står for et antikvarisk kvinnesyn?
- Ja.
- Hvorfor vil du være medlem et sted der reglene strider mot din overbevisning?
- Jeg tror at det at noen står for andre holdninger er positivt. Hvis det kan påvirke klubben på sikt, er det det viktigste, sier Jørn Holme.

Gilhuus-Moe tror at reglementet vil kunne endre seg med årene.

- Hvordan det er om fem - ti år, vet jeg ikke. Det går nok mot mer åpenhet for kvinner. For 20 år siden hadde ikke kvinner adgang hos oss  i det hele tatt. Nå er vi også åpne for flerkulturelle nordmenn, og i løpet av noen få år, får vi nok også inn noen av dem som medlem hos oss, sier Gilhuus-Moe.

Thorhild Widvey og flere andre kvinner er utmeldt av Gimle Rotary i protest. Så langt har ingen av de mange prominente mannlige medlemmene gjort det samme. Inga Marte Thorkildsen (SV), Julie Brodtkorb (H) og Hadia Tajik reagerer på saken.

STRIDER MOT ALT JEG STÅR FOR: Det sier politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen. Foto: Even Bast / Dagbladet.
STRIDER MOT ALT JEG STÅR FOR: Det sier politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen. Foto: Even Bast / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer