Boikottforslag vekker reaksjoner

Studenter og akademikere i Trondheim ber NTNU og HiST om å vedta en akademisk boikott av Israel. Oppropet vekker reaksjoner internasjonalt.

BOIKOTTFORSLAG: Studenter og akademikere i Trondheim ber NTNU og HiST om å vedta en akademisk boikott av Israel.

Foto : Anders Holth Johansen/Dagbladet
BOIKOTTFORSLAG: Studenter og akademikere i Trondheim ber NTNU og HiST om å vedta en akademisk boikott av Israel. Foto : Anders Holth Johansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Et proisraelsk nettverk av akademikere har startet en underskriftskampanje mot forslaget. Nettverket Scholars for Peace in the Middle East, som har flere nobelvinnere som medlemmer, protesterer kraftig mot boikottforslaget som skal behandles på et styremøte i NTNU 12. november.

Ifølge oppropet, som mandag hadde fått over 1.000 underskrifter, bør «akademiske kolleger verden over opponere mot og fordømme kampanjen», melder nyhetsbyrået JTA.

- Vi står solidarisk sammen med israelske akademikere og akademiske institusjoner. Dersom dere boikotter dem, boikotter dere oss også, heter det i oppropet.

Akademisk boikott

Ifølge studentavisa Under Dusken ble det 11. mai sendt et åpent brev til styrene ved NTNU og HiST med oppfordring til akademisk og kulturell boikott av Israel. 34 professorer og amanuenser skrev under på brevet.

8. oktober ble det også opprettet et studentopprop for boikott.

- Grunnlaget for krig og okkupasjon er vilje, legitimitet og teknologi. Alt dette opprettholdes av én institusjon, akademia, uttalte studenten Eivind Rindal, en av initiativtakerne, til avisa.

Motaksjon

Oppropet har imidlertid nå også fått en motaksjon i Trondheim. NTNU-professor Bjørn K. Alsberg er svært kritisk til en akademisk boikott av Israel og har startet en underskriftskampanje mot boikottforslaget.

- NTNU/HiST har som primæroppgave å drive forskning og utdanning, ikke å føre en egen utenrikspolitikk. Å velge side i vanskelige politiske saker vil gi inntrykk av at vi er mindre objektive og saklige. Dette går på tvers av universitetets rolle som et samlingssted for et bredt spektrum av ulike tanker og ideer, heter det i et opprop i Universitetsavisa.

Brevet er undertegnet av rundt 30 akademikere som mener det vil få negative konsekvenser for de norske utdanningsinstitusjonene i utlandet dersom de skal bli «assosiert med et kontroversielt standpunkt i en så vanskelig konflikt».

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer