- Boka skulle aldri vært utgitt

Advokat Carl Bore går i strupen på Breivik-advokat Geir Lippestad, og mener boka aldri skulle vært utgitt.

- ILLOJAL BOK:  - Boka til advokat Geir Lippestad utleverer klienten og svekker tilliten til advokater. Boka burde aldri vært utgitt, sier advokat Carl Bore.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- ILLOJAL BOK: - Boka til advokat Geir Lippestad utleverer klienten og svekker tilliten til advokater. Boka burde aldri vært utgitt, sier advokat Carl Bore. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kom advokat Geir Lippestad med boka «Det vi kan stå for». Hvor Lippestad skriver om sin tid som forsvarer for massemorderen Anders Behring Breivik.

Boka har fått Lippestads advokatkollega Carl Bore til å se rødt.

- Svekker tilliten
- En advokat skal være lojal mot sine klienter, sier Bore.

- Lippestads bok er ikke bare en utlevering av klienten og av fortrolige samtaler. Dette svekker også tilliten til advokater. Folk flest må kunne ha tillit til at de kan snakke fortrolig med sin advokat. Jeg synes ikke boka burde vært utgitt.  

- Konfidensialitet er helt grunnleggende mellom klient og advokat, sier Carl Bore til Dagbladet.

- Burde ikke vært utgitt
Carl Bore understreker at utgangspunktet er at klientopplysninger - som en advokat får - er underlagt taushetsplikt og fortrolighetsplikt.

- Plikten er streng og gjelder også etter at oppdraget er slutt, sier advokat Carl Bore.

- Så du kunne aldri skrevet en slik bok?

 STOR INTERESSE:  Det var stor medieinteresse da Geir Lippestad tidligere denne uken lanserte boka «Det vi kan stå for».
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
STOR INTERESSE: Det var stor medieinteresse da Geir Lippestad tidligere denne uken lanserte boka «Det vi kan stå for». Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Overhodet ikke. I boka gjengir Lippestad samarbeidsproblemer han har hatt med Breivik. Jeg har i dag diskutert boka med kolleger, som alle reagerer på bokas omtale av egen klient, sier advokat Carl Bore.  

- Har du lest boka?  

- Jeg har foreløpig rukket å lese det aller meste som berører forholdet mellom klient og advokat, og jeg synes dette går for langt, sier advokat Carl Bore til Dagbladet.  

- I følge media har ikke klienten selv lest boken. Hvis det ikke er innhentet forhåndssamtykke blir dette enda vanskeligere, sier Carl Bore.

- Utleverer Breivik
Advokat Bore mener advokat Lippestad går langt i å utlevere sin egen klienten.  

- Det gis blant annet inngående beskrivelser av det interne samarbeidet med klienten under rettssaken, med direkte negative karakteristikker av klienten. Lippestad skriver at Breivik oppførte seg som «et barn» og at det nærmest oppstod krangler mellom advokat og klient. 

- Jeg synes ikke en advokat skal skrive slikt. Dette handler ikke om Breivik spesielt, men om at når man går til advokat, så skal man ikke måtte frykte at advokaten seinere skriver bok om deg og omtaler sin klient negativt i boka.  

 ADVOKAT OG KLIENT:   Advokat Geir Lippestad og Anders Behring Breivik. Nå har Lippestad skrevet bok om forholdet til massemorderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ADVOKAT OG KLIENT: Advokat Geir Lippestad og Anders Behring Breivik. Nå har Lippestad skrevet bok om forholdet til massemorderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Bore konkluderer med at boka er ugrei og etisk problematisk.  

- Etter mitt skjønn burde Lippestad ha spart seg hele boka, sier Carl Bore.

- Les hele boka
Advokat Geir Lippestad mener advokat Carl Bor bør lese hele boka før han uttaler seg om boka «Det vi kan stå for».

- Jeg holder meg langt innenfor det som er godt advokatetikk. Jeg registrerer at Bore har en annen oppfatning. Ut over det har jeg ikke behov for å kommentere hans oppfatning, sier advokat Geir Lippestad til Dagbladet

FORFATTER:  Advokat Geir Lippestad mener advokat Carl Bore bør lese hele boka.  Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FORFATTER: Advokat Geir Lippestad mener advokat Carl Bore bør lese hele boka. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer