Konkurransetilsynet avleverte i går sin rapport om bokbransjeavtalen og fastprissystemet på bøker. Så vel avtalen som fastprissystemet slaktes. Konkurransetilsynet mener bransjeavtalen hemmer salget, verdiskapingen og nyskaping i bransjen. Fastprissystemet gjør at norskspråklige bøker taper for utenlandske på pris. Tilsynet vil derfor ha frie bokpriser, endre rammevilkårene for bokklubbene og oppheve bokhandlernes enerett til å selge skolebøker, som bare virker økonomisk belastende på kommunene og på skoleelevene selv.
Bakgrunnen for rapporten er at hele bokbransjeavtalen er under reforhandling, og at en ny konkurranselov trer i kraft 1. mai. Konkurransetilsynet setter fingeren på enkelte viktige problemer i dagens bokmarked, blant annet bokklubbenes posisjoner og forlagenes inntreden som eiere av både bokklubber og bokhandlere. Slik systemet nå fungerer, er det forlagene selv som i stor grad skal regulere forlagenes prispolitikk, og vi vet alle at bukken sjelden er den beste til å passe havresekken.
Problemene stikker imidlertid dypere enn som så. På lengre sikt dreier spørsmålet seg om vi vil ha et levende, norskspråklig bokmarked, hvilken pris vi i så fall er villige til å betale, og hvilke politiske grep som kan sikre at norsk blir noe annet enn et talespråk i framtida.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger