Bokbransjen frykter Internett

Internett vil neppe føre til at folk slutter å lese bøker. Derimot kan nettet bli en farlig trussel mot den tradisjonelle boktrykkerkunsten, sier fagfolk etter årets bokmesse i Frankfurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil har Internett-brukere kunnet laste ned lange tekster og deretter ta dem ut på egne skrivere, men dette er en tungvint, langsom og dyr løsning. Snart vil man i stedet kunne klikke på en egen knapp som produserer en print av tilnærmet bokkvalitet på en dertil egnet utskriftsmaskin.

En annen løsning er en «elektronisk bok», en leseenhet som utvendig ser ut som en gammeldags trykt bok, og som innvendig kan fylles opp med en ny tekst så snart den gamle er slettet.

Disse nyvinningene truer både trykkeribransjen og bokhandlerne, mener fagfolk.

Postordre

Paradoksalt nok har både boktrykkere og bokhandlere til nå hatt stor glede av internett, fordi nettet har bidratt til økt etterspørsel etter gammeldagse bøker. Søk på nettet gjør det lettvint å finne fram til de bøkene man ønsker seg, og så kan man bestille og betale elektronisk.

Men bokindustrien blir taperne, dersom den nye teknologien skulle slå igjennom og leserne virkelig kan produsere sine egne bøker ved hjelp av noen museklikk. Vinnerne blir programvareleverandører og printerprodusenter, som kan gå gylne tider i møte.

Den tradisjonsrike industrien vil imidlertid ikke gi seg uten sverdslag. Bokgrossisten Georg Lingenbrink i Hamburg har allerede etablert sitt eget «bestillingstrykkeri», der kunder over Internett kan legge sine bestillinger i kø, for etter kort tid å motta skreddersydde bokløsninger i posten.

(NTB-DPA)