Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bøkenes marked

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Bokbransjen har fått beskjed fra regjeringen om de rammene den ønsker at bokomsetningen skal foregår innenfor. Rammeverket er i samsvar med det liberaliserte konkurranseregimet som regjeringen vil ha. Slik sett er det et dramatisk brudd med den gamle bransjeavtalen. Men partene ga opp å komme fram til en ny frivillig avtale i vår. Det lå derfor i lufta at det gamle byggverket ikke kunne opprettholdes. Noen vil naturligvis tape på dette, blant andre et fåtall forfattere som har lukrert på bokklubbene. Men i et dynamisk marked er det også store muligheter for tilpasninger og videreutvikling. For de fleste bokbrukerne vil nyordningen bety billigere bøker, og framvekst av nye distribusjonskanaler knyttet til Internett.
  •  Bokklubbene har vært et verdifullt grep i norsk bokomsetning. Det har virket demokratiserende på salget av verdifull og lødig litteratur og gjort nordmenn til et lesende folk sett i forhold til mange andre. Når bokomsetningen nå i sin helhet skal skje i et fritt marked, er det selvsagt grunn til å spørre om bredden vil bli opprettholdt. Men det står nok mange bøker i norske bokhyller som følge av at man har glemt å avbestille. Et system som krever mer aktiv innsats fra kjøpernes side, kan også bety at bøkene blir lest i større grad.
  •  For forlagene vil det nye systemet innebære store omstillinger. Vi antar at dette arbeidet er i gang allerede. Nettopp fordi omstillingskravene blir så omfattende, blir det også mulig for forlagene virkelig å snu alle steiner som ellers er vanskelig å rokke. Bokhandlene på sin side har fått det som de ville når det gjelder bokklubbenes rabattmonopol, men tapte den fordelen de hadde som eneste selger av skolebøker. Men bokhandlene har for lengst forandret seg i samsvar med tidas krav. Bestselgere og et variert utvalg fra papir og penner til suvenirer er for lengst blitt distriktsbokhandelens viktigste salgsobjekter.
  •  Det er nå opp til partene i bransjen å gi rammeverket innhold. Det er viktig at et framtidig system sikrer også tilgang på den «smale» litteraturen. Nå er det opp til bransjens aktører å sørge for at det nye vil være til gagn for bokkjøperne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media