Bokholderen i Auschwitz for retten i Tyskland

93-åringen er tiltalt for medvirkning til drap på 300.000 fanger.

PÅ TILTALEBENKEN: Oskar Gröning var 21 år gammel og ifølge seg selv en entusiastisk SS-soldat da han ble sendt til Auschwitz-leiren i 1942. FOTO: Asbjørn Svarstad
PÅ TILTALEBENKEN: Oskar Gröning var 21 år gammel og ifølge seg selv en entusiastisk SS-soldat da han ble sendt til Auschwitz-leiren i 1942. FOTO: Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En 93 år gammel tidligere bokholder i nazistenes konsentrasjonsleir i Auschwitz, må nå møte i retten i Tyskland, tiltalt for medvirkning til drap på 300.000 fanger.

Oskar Gröning var 21 år gammel og ifølge seg selv en entusiastisk SS-soldat da han ble sendt til Auschwitz-leiren i 1942.

I leiren fikk han ansvaret for å gå gjennom eiendelene til fanger som ankom med tog og ta beslag i alt de måtte ha av penger og verdigjenstander. Det hele ble behørig bokført og verdiene ble deretter overført til Berlin.

Hissige diskusjoner Gröning levde i flere tiår et vanlig liv i Tyskland etter krigen, helt til han en dag kom i diskusjon med en mann i frimerkeklubben han tilhørte.

Mannen stilte spørsmål ved om holocaust virkelig hadde funnet sted, noe som opprørte Gröning som etter hvert havnet i hissige diskusjoner med flere ledende holocaust-benektede.

Til slutt valgte han å gå offentlig ut med sine opplevelser i Auschwitz og fortelle hvordan han i alle år hadde levd med skrikene fra nazistenes gasskamre. Han skrev også ned en beretning for sin egen familie.

- Lite tannhjul Påtalemyndigheten i Frankfurt besluttet i 1985 at det ikke skulle reises sak mot Gröning, noe påtalemyndigheten i Hanover var uenig i. De utferdiget en tiltale på 85 sider, og nå må den 93 år gamle tidligere SS-soldaten møte i retten, tiltalt for medvirkning til drap på 300.000 mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer