TØFFERE TIDER: De norske bokklubbene har mistet mange medlemmer de siste årene. Foto: LStockStudio / Shutterstock / NTB Scanpix.
TØFFERE TIDER: De norske bokklubbene har mistet mange medlemmer de siste årene. Foto: LStockStudio / Shutterstock / NTB Scanpix.Vis mer

Bokklubbene er halvert på fem år

Bokklubbene har mistet over 200 millioner kroner i omsetning på få år.

(FInansavisen): For fem år siden omsatte De norske bokklubbene – eid hovedsakelig av Aschehoug og Gyldendal – fortsatt for 450 millioner kroner årlig, og leverte et resultat på over 10 millioner kroner. Regnskapene for 2017 viser at det har gått raskt nedover. Omsetningen er bortimot halvert til 229 millioner kroner.

Færre medlemmer

- Nedgangen i omsetning i bokklubbvirksomheten skyldes færre medlemmer, mens omsetningen per medlem er stabil, forteller adm. direktør Kari Møller i De norske bokklubbene til Finansavisen.

De norske bokklubbene ser ut til å være forlagsbransjens svar på fasttelefonen: Stadig færre benytter seg av tilbudet, men de som gjør det betaler like mye som før – og selskapet tjener fortsatt penger. Ifølge Finansavisen endte fjorårets resultat 7,5 millioner kroner, en langt mer moderat nedgang enn omsetningssvikten kunne tyde på.

- Omsetningsnedgangen skyldes også at vi ga opp den offensive satsningen på pensumlitteratur i nettbokhandelen Bokkilden, som vi hadde for noen år siden. Det hadde stor påvirkning på topplinjen, men i liten grad på bunnlinjen, sier Møller til Finansavisen.

25 prosent rabatt

Bokklubbenes storhetstid varte frem til 2003, da regjeringen fjernet bokklubbenes enerett på å kunne gi 25 prosent rabatt på bøker. Den nye politikken ble implementert fra 2005.

- Min forgjenger omtalte det som «himmelske rammebetingelser», og da denne fordelen ble fjernet, rammet det bokklubbene hardt. 25 prosent rabatt i et fastprismarked var jo en enorm konkurransefordel, sier Møller til Finansavisen.

De som er igjen i De norske bokklubbene nyter åpenbart godt av at det historisk har vært en meget lønnsom bransje. Trekker man fra sjefens lønn på 1,8 millioner – som med pensjon, bonus og andre ytelser gir totale ytelser på 2,5 millioner kroner – fra den samlede lønnspotten, får man en gjennomsnittslønn på over 700.000 kroner i året for de øvrige ansatte.

Andre økonominyheter:
Dette kan redusere prispresset i boligmarkedet
Forskningssjef advarer mot syv aksjer