Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Boko Haram har frigitt 83 Chibok-jenter etter tre år i fangenskap

De unge jentene skal ha blitt byttet mot arresterte Boko Haram-medlemmer.

I FANGENSKAP: I 2014 ble over to hundre skolejenter kidnappet fra en internatskole i Chibok av islamistgruppa Boko Haram. Nå skal så mange som 82 av jentene være løslatt, ifølge Reuters. Dette bildet er fra videoen som den militante ekstremistgruppa publiserte etter kidnappingen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
I FANGENSKAP: I 2014 ble over to hundre skolejenter kidnappet fra en internatskole i Chibok av islamistgruppa Boko Haram. Nå skal så mange som 82 av jentene være løslatt, ifølge Reuters. Dette bildet er fra videoen som den militante ekstremistgruppa publiserte etter kidnappingen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamstiske opprørsgruppa Boko Haram skal ha løslatt flere titalls skolejenter de bortførte fra Chibok i 2014.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Reuters siterer en representant for de nigerianske myndighetene og skriver videre at løslatelse skal ha skjedd etter forhandlinger med Boko Haram.

Nigerianske myndigheter bekreftet natt til søndag at 82 skolejenter er blitt løslatt, og at det ble en utveksling med Boko Haram-medlemmer i myndighetenes varetekt.

Det er ennå ikke kommet noen navneliste over hvem som er frigitt. Forhandlinger mellom myndighetene og gruppa har foregått i månedsvis.

Etter planen skal de frigitte jentene møte president Muhammadu Buhari i hovedstaden Abuja i dag.

En kilde i det nigerianske militæret forteller Reuters at jentene nå skal oppholde seg i en by nær den kamerunske grensa for medisinske undersøkelser. Deretter skal de flys til Maiduguri, delstatshovedstaden i Borno - delstaten hvor også Chibok ligger.

Det er ikke første gang at islamistgruppa har løslatt flere skolejenter.

21 frigitt tidligere

Før jul i fjor ble 21 skolejenter gjenforent med sine familier. De ble løslatt to måneder tidligere, men ble tatt vare på i Nigerias hovedstad Abuja. Her gjennomgikk de en rekke medisinske undersøkelser, deriblant psykologiske.

Det var sveitsiske diplomater som sammen med nigerianske myndigheter kom fram til en avtale med Boko Haram om løslatelsen til de 21 jentene.

Dagbladet har tidligere omtalt deres hjemreise, som ble dokumentert av CNN.

HOLDT FANGET: 21 jenter har vært i fangenskap av terroristgruppa Boko Haram i tre år. Her er de sluppet fri, og får komme hjem til jul. Video: CNN Vis mer

276 jenter kidnappet

Det var den 14. april 2014 at den nigerianske terrorgruppa Boko Haram kidnappet 276 skolejenter fra Chibok, nordøst i Nigeria, ikke langt fra den kamerunske grensa.

Jentene ble kidnappet fra en offentlig internatskole i Chibok.

Forut for kidnappingen hadde skolen vært stengt i fire uker på grunn av sikkerhetssituasjonen, men nå var jentene kalt tilbake på skolen for å gjennomføre en avsluttende eksamen i fysikk.

Trodde de skulle evakueres

Den natta kom krigerne fra Boko Haram i ly av mørket. Skolejentene trodde de var soldater som kom for å evakuere dem fortalte 18 år gamle Godiya Isaiah som senere klarte å rømme.

- Da vi så de væpnede mennene trodde vi at det var soldater. De ba oss alle om å bli med og gå til porten, og vi gjorde som de sa, sa hun til Reuters.

Men, da mennene begynte å ransake skolens lagre og sette fyr på bygninger, forsto jentene at de ble kidnappet.

Nyheten om kidnappingen gikk verden rundt, og var bakgrunnen for kampanjen «Bring back our girls» som mobiliserte millioner av mennesker på sosiale medier.

- BRING BACKS OUR ARMY!: I en ny video gjør Boko Harams leder Abubaker Shekau narr av internettkampanjen «#Bringbackourgirls», som blant annet USAs presidentfrue Michelle Obama har vært med på. Video: NTB Scanpix Vis mer