- Boko Haram holder flere hundre andre jenter fanget

- Skolejentene fra Chibok er bare toppen av isfjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De 219 jentene som holdes fanget etter angrepet mot en skole i Chibok i Nigeria i april, er ikke de eneste som holdes fanget av terrorgruppa Boko Haram. Antallet jenter som holdes som slaver kan være dobbelt så høyt, sier den australske legen Stephen Davis til den seriøse avisa The Times.

- De fleste gislene holdes nå i minst tre leire, og mange er fraktet ut av Nigeria. Kidnappingen har også pågått i lengre tid - det kan være ytterligere 2-300 jenter som holdes fanget, sier Davis.

Davis er en venn av erkebiskopen av Canterbury, og er ifølge Daily Mail aktiv som megler i Nigeria. Davis har gode kilder i Nigeria og kjenner situasjonen svært godt - ifølge The Times har han vært i landet den siste måneden, og han skal også ha tette forbindelser til president Goodluck Jonathan. Nigerianske myndigheter avviser imidlertid at Davis har fungert som spesialutsending for presidenten.

Gode forbindelser Davis' råd om hvordan situasjonen bør håndteres er klart: En redningsoperasjon vil bare resultere i at jentene blir drept. Megling er den eneste løsningen, mener han.

Boko Haram har ifølge Davis gode forbindelser langt opp i det nigerianske maktapparatet - men gruppas ledelse er delt omkring den voldsomme brutaliteten den har vist de seinere årene.

Noen støtter voldsbruken, andre mener den slett ikke går overens med idealene i islam.

Hittil i år skal omkring 1500 mennesker være drept av Boko Haram.

- Infiltrert Også den anerkjente britiske tenketanken Henry Jackson Society mener at Boko Haram har lyktes med å infiltrere nigerianske myndigheter, og at de nå har sentralt plasserte personer både i regjeringen, hæren og sikkerhetspolitiet.

Tenketanken kommer i dag med advarsler om hvordan Boko Haram har knyttet til seg fryktinngytende forbindelser på tvers av Nord-Afrika.

Finansiert av private givere har tenketanken forsket på Boko Harams framvekst. I en kronikk hos Al-Jazeera, og hos The Times, knytter tenketanken nå Boko Haram tett til AQIM - al-Qaida i det islamske Maghreb - som blant annet sto bak terroranslaget mot In Amenas i Algerie i fjor.

- De nære forbindelsene mellom Boko Haram og AQIM gjør at vi ikke kan se bort ifra en sammenslåing, heter det i en ny rapport fra tenketanken, som offentliggjøres i dag.

Betydelig trussel Det ville i så fall bety et al-Qaida-vennlig terrorbelte på tvers av store deler av det nordlige Afrika.

På et toppmøte med lederne fra Nigeria og Nigerias naboland 17. mai kom Frankrikes president Francois Hollande med lignende informasjon.

- Boko Haram er en betydelig trussel mot hele Vest-Afrika og nå også Sentral-Afrika og har beviselig bånd til al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) og andre terrororganisasjoner, sa Hollande ifølge NTB.

Også Nigerias president Goodluck Jonathan framholdt at Boko Haram ikke lenger bare er en lokal terrorgruppe, men åpenbart er blitt en al-Qaida-operasjon i Vest-Afrika.

PROVOSERT: En av deltagerne i en av mange demonstrasjoner som har vært mot Boko Haram i Lagos etter at 276 skolejenter ble kidnappet fra Chibok. Foto: AFP / NTB scanpix
PROVOSERT: En av deltagerne i en av mange demonstrasjoner som har vært mot Boko Haram i Lagos etter at 276 skolejenter ble kidnappet fra Chibok. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer