HERJER: En jente holder en bøtte med vann hun har fått av nigerianske regjeringssoldater som deler ut mat og tepper i Damasak i Nigeria. Flere hundre tusen barn er hardt rammet av ekstremistgruppa Boko Harams herjinger i Nigeria. Foto: Reuters / NTB scanpix
HERJER: En jente holder en bøtte med vann hun har fått av nigerianske regjeringssoldater som deler ut mat og tepper i Damasak i Nigeria. Flere hundre tusen barn er hardt rammet av ekstremistgruppa Boko Harams herjinger i Nigeria. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Boko Haram ødelegger barneliv

Over 800.000 barn er rammet av Boko Harams herjinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 800.000 barn er rammet av Boko Harams herjinger i Nigeria og nabolandene, ifølge en rapport fra UNICEF. Ett år etter angrepet på en jenteskole i Chibok er over 200 av elevene derfra fortsatt borte.

- Barn er bevisst gjort til mål og utsatt for ekstrem vold, fra seksuelle overgrep og tvangsekteskap til bortføringer og brutale drap, skriver FNs barnefond i rapporten som blir offentliggjort mandag.

Mest kjent er angrepet mot jenteskolen i Chibok i delstaten Bonro 14. april i fjor, da 276 elever ble bortført. En hel verden reagerte og mange la ut bilder på sosiale medier med emneknaggen «BringBackOurGirls» («Hent hjem jentene våre»). Men fortsatt er altså de fleste i islamistgruppen Boko Harams fangenskap.

Ny barndom Også mange andre jenter og gutter er forsvunnet i konfliktområdene. De er blitt bortført, rekruttert som barnesoldater eller tvunget på flukt, skrive UNICEF.

- De har rett til å få barndommen sin tilbake, sier UNICEFs direktør for Vest-Afrika, Manuel Fontaine.

Organisasjonen lanserer nå en kampanje på sosiale medier der folk blir oppfordret til å fortelle hva de ville savne om de blir tvunget til å reise fra hjemmene sine. Flyktningbarnas tegninger blir dessuten til kunst som spres på Snapchat, opplyser UNICEF i en pressemelding.

Vonde minner Blant barna som har flyktet fra Boko Harams angrep, er det vanskelig å glemme hva de har sett:

- De tegner mennesker som har fått strupen skåret over og folk som drukner i elven. Det viser hvor dypt disse barna er berørt. Vi forsøker å hjelpe dem å glemme traumene og fortsette livet som andre barn, forteller Marzia Vigliaroni i den UNICEF-støttede organisasjonen COOPI, som arbeider i Diffa i Nigerias naboland Niger.

Mange av barna som har flyktet fra Boko Haram er alene fordi de har kommet bort fra familien eller fordi foreldrene er drept.

Slaver og speidere Opprørerne bruker bortførte barn som kjøkkenhjelp, speidere og budbringere. Eller som menneskelige bomber, slik som jentungen som ble sendt til et marked i byen Maiduguri nord med et bombebelte rundt livet i januar.

FN-organisasjonen påpeker imidlertid at også borgerverngrupper, som skal beskytte landsbyer mot Boko Haram, misbruker barn som krigere.

Barna i regionen lider også av at skoler og helsestasjoner blir stengt når konflikten rammer lokalsamfunnene. Dermed mister de skolegang, får ikke vaksiner og er utsatt for matmangel og smittsomme sykdommer