Boko Haram sendte elleve år gammel jente inn på marked med bombebelte

Minst 15 døde i dobbeltangrep i Nigeria.

15 DØDE: 15 mennesker ble drept i to selvmordsangrep mot et marked i byen Kano. Politiet mener gruppa Boko Haram sto bak, og at de sendte unge jenter med selvmordsbomber i døden. Foto: AP Photo/Muhammed Giginyu/NTB scanpix
15 DØDE: 15 mennesker ble drept i to selvmordsangrep mot et marked i byen Kano. Politiet mener gruppa Boko Haram sto bak, og at de sendte unge jenter med selvmordsbomber i døden. Foto: AP Photo/Muhammed Giginyu/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamske militsgruppa Boko Haram har herjet i Nigeria i seks år, og etterlatt 17 000 døde og minst 2,6 millioner mennesker hjemløse.

Ekstremistgruppa har ved flere anledninger brukt unge jenter som selvmordsbombere i Nigeria, og nå har nok en tragisk hendelse rammet Afrikas mest folkerike land.

I går gikk det av to separate bomber på et marked i den mest folkerike byen nord i Nigeria, Kano. Minst 15 mennesker ble drept av det som skal ha vært selvmordsbombere. Ifølge AFP var det to unge jenter - én av dem elleve år og den andre 18 år.

Flere angrep Bombene festet til de to jentene ble detonert ved et mobiltelefonmarked, opplyser talsmann Musa Magaji Majia i delstatspolitiet i Kano.

- Femten mennesker døde, ikke inkludert selvmordsbomberne, sier Majia, ifølge NTB.

Angrepet i går skjedde dagen etter at en selvmordsbomber drepte minst 34 mennesker og såret 80 i byen Yola øst i Nigeria.

Den ekstremistiske opprørsgruppa Boko Haram anklages for å stå bak en rekke bombeangrep som har kostet flere hundre menneskeliv i Kano, selv om byen ligger langt unna ekstremistgruppas kjerneområde i Borno nordøst i Nigeria, skriver NTB.

Boko Haram startet for seks år siden et blodig opprør med et uttalt mål om å opprette en islamsk stat.

Nigerias president, Muhammadu Buhari, har samtidig bedt militæret i landet om å slå hardt ned på gruppa.

- Angrepene er barbariske og feige, sier han ifølge AFP.

Han ber samtidig om et sterkere borgervern for å stoppe angrep mot uskyldige mål og sier myndighetene er bestemte på å utslette Boko Haram.

Ber om Boko Haram-jakt Det faktum at terrororganisasjoner benytter seg av barn i sin hellige krig, har begynt å materialisere seg for alvor. Både IS og Boko Haram bruker barn aktivt i angrep, propaganda, fremmedkrig og spionasje.

Magnus Ranstorp, direktør og terrorforsker ved Forsvarshögskolan i Sverige, har jobbet med terrorisme i over 20 år, med et spesielt fokus på ekstrem islamisme.

Han har tidligere forklart til Dagbladet hvordan ekstreme islamistiske grupper som IS og Boko Haram bruker barn som selvmordsbombere.

- Barna vet ikke nødvendigvis at angrepet betyr døden for dem. Slike selvmordsangrep kan også være fjernkontrollert. Barna blir instruert om å dra til et sted, og så trykker noen andre på en knapp for at bomba skal gå av, sier Ranstorp.

Boko Haram har kidnappet tusenvis av sivile i Nigeria. Terrororganisasjonen har også tvunget jenter og unge kvinner til å bli selvmordsbombere.