Bolærne trolig reddet

Øyperlen Østre Bolærne i Vestfold skal holdes i offentlig eie. Stortinget ber regjeringen sørge for forhandlinger med Smiths Venner som sikrer allmennheten fri adgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En seier for alle friluftsinteresser, sier forsvarskomiteens leder Marit Nybakk (Ap) etter at komiteen i går kveld enstemmig samlet seg i saken.

Regjeringen pålegges av Stortinget å sørge for forhandlinger mellom kjøperen Brunstad Conference Center (BCC) på den ene siden og Vestfold fylkeskommune og Nøtterøy kommune på den andre.

Forhandlingene skal ta sikte på å få til et bytte med BCC, som er eid av trossamfunnet Smiths Venner. Et slikt makeskifte skal sørge for at Smiths Venner får en annen eiendom, slik at Østre Bolærne forblir i offentlig eie og allmennheten sikres fri adgang på øya.

Ikke hva som helst

Dermed har Smiths Venner og BCC fått gode kort på hånden når de slår fast at menigheten ikke vil ta til takke med hva som helst.

Styreleder Roar Schinnes i BCC slår fast at noen titall mål med innlandsskog ikke er noen erstatning for den naturskjønne øya som BCC har kjøpt for 26,5 millioner kroner.

Om listen over 25 andre eiendommer som BCC er tilbudt å velge fra, sier Schinnes at den er preget av mange kystfort i Nord-Norge.

- Vi vil helst ha noe vi kan bruke i sammenheng med det vi har på Brunstad, og som kan gi en rik naturopplevelse. Det var nettopp kombinasjonen av natur og bygninger som gjorde Bolærne perfekt for oss, sier Schinnes.

Vil ha med penger

Marit Nybakk er glad for at komiteen står enstemmig bak innstillingen.

- Her har alle parter vært konstruktive, inkludert forsvarsministerens eget parti. Også kjøperen har vist konstruktiv vilje, sier Nybakk til NTB.

Men på et punkt skilte forsvarspolitikerne lag. Fremskrittspartiet og SV vil legge et beløp tilsvarende kjøpesummen inn som et element i forhandlingene.

- De andre partiene kunne ikke støtte dette. Vi mener at departementet selv må håndtere økonomiske spørsmål som eventuelt måtte dukke opp i forhandlinger om et makeskifte, sier Nybakk til NTB.

Lokal vilje

Høyres forsvarspolitiske talsmann og fraksjonsleder i komiteen Bjørn Hærnes legger vekt på BCCs initiativ til å finne en løsning med lokale myndigheter:

- Når det er blitt slik støy rundt salget av Østre Bolærne, må vi legge vekt på de positive signaler som er kommet både fra kjøper og lokale myndigheter, sier Hærnes.

Ber om en plan

Stortingsflertallet vil også be regjeringen om å lage en plan for å håndtere framtidige eiendomssalg av typen Bolærne.

- Stortinget har vedtatt unntaksbestemmelser ved salg av eiendommer som er av spesiell interesse for allmennheten eller som har spesiell kulturhistorisk verdi. Nå ber en enstemmig komité om at regjeringen lager en plan for hvordan disse eiendommene best kan tas vare på, sier Nybakk.

(NTB)

PS! Bellona har samlet inn nesten tusen underskrifter på nettet mot salget av Østre Bolærne.