Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bølge av bombeangrep over Irak

Minst 15 mennesker ble drept da tre bilbomber eksploderte i Bagdad søndag kveld. Samme dag ble minst 58 andre drept i en bølge av angrep over Irak.

BOMBET: Det er tydelige skader på denne blant annet denne bygningen etter at en rekke bomber gikk av flere steder i Irak. Minst 73 mennesker mistet livet i angrepene. Foto: EPA
BOMBET: Det er tydelige skader på denne blant annet denne bygningen etter at en rekke bomber gikk av flere steder i Irak. Minst 73 mennesker mistet livet i angrepene. Foto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 60 personer ble såret i angrepene i Bagdad, som skjedde både vest, nord og sentralt i den irakiske hovedstaden.

Tidligere søndag ble minst 16 personer drept da to bilbomber eksploderte på en markedsplass ved en sjiamuslimsk helligdom i byen Amara, rundt 30 mil sør for Bagdad.

- Så langt er 16 døde transportert til sykehus. Mer enn hundre ble såret, sier Sayid Hasanain, en lokal helsetjenestemann.

Mens de sårede ble fraktet til sykehus, ble folk via høyttalere i moskeer i nærheten bedt om å gi blod.

Sammenlignet med de turbulente forholdene i 2006 og 2007, har situasjonen i Irak roet seg de siste årene. Likevel gjennomfører sunnimuslimske islamister med bånd til al-Qaida jevnlig angrep mot utvalgte mål, ofte sjiamuslimske moskeer og pilegrimer.

Ifølge en opptelling utført av nyhetsbyrået AFP, ble 278 mennesker drept i ulike angrep i august.

Bombe mot fransk konsulat I Dujail, 5 mil nord for Bagdad, ble elleve soldater drept da en selvmordsbomber i bil og andre bevæpnede menn angrep en militærleir søndag.

Senere på dagen gikk en bilbombe av i Kirkuk. Bomben var rettet mot folk som sto i kø for å søke jobb som politivakter i Iraqi North Oil Company. Åtte mennesker ble drept i angrepet, mens minst sju ble drept i andre eksplosjoner i Kirkuk søndag.

Også i byene Baquba, Samarra, Basra og Tuz Khurmato gikk det av bomber. Over 200 personer ble såret i angrepene, som blant annet var rettet mot sjiamuslimer og soldater.

Utenfor det franske konsulatet i Nassiriya ble en politivakt drept og fire andre såret i et bilbombeangrep. Bomben forårsaket også store skader på bygningen.

Konsulen, en irakisk statsborger, var ikke på kontoret da angrepet skjedde.

- Frankrike fordømmer angrepene i Irak og spesielt angrepet på konsulatet i Nassiriya, heter det i en uttalelse fra det franske utenriksdepartementet.

Visepresident fikk dødsdom Søndag ble også Iraks flyktede visepresident Tareq al-Hashemi dømt til døden. Hashemi, som er sunnimuslim, rømte fra Bagdad tidligere i år.

Han ble søndag in absentia dømt til døden ved hengning etter at han var funnet skyldig i drap på en jurist og en offiser. Hashemi sier selv at han er uskyldig og at de mange anklagene mot ham er politisk motivert.

Til sammen var det reist en tiltale på rundt 150 punker mot Hashemi. Han oppholder seg nå i den selvstyrte regionen Kurdistan nord i Irak, og de kurdiske myndighetene nekter å utlevere ham til Bagdad.

Saken er med på å øke spenningen mellom den sjialedede sentralregjeringen i Bagdad og den kurdiske selvstyremyndigheten i nord.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media