Bølge av brevbomber mot EU-topper

All post fra den italienske byen Bologna til EU-institusjoner er nå stanset etter at en serie brevbomber derfra har eksplodert i hendene på EU-topper og deres medarbeidere. I går eksploderte to nye brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen mennesker er skadet i de sju bombeangrepene, men både EU og europeisk politi tar saken svært alvorlig. Over hundre tusen brev og pakker er sendt til EU-institusjonene i løpet av jule- og nyttårshelga og politiet i EU-hovedstaden Brussel gjennomsøker nå postbergene som har hopet seg opp på jakt etter flere brevbomber.

De jakter på brev og pakker sendt fra den norditalienske byen Bologna. Det er herfra alle de sju eksplosive pakkene har kommet.

Italienske myndigheter har derfor stanset all post fra regionen som er adressert til EU-institusjoner.

Tok fyr

Den første bomba i går gikk av på kontoret til EU-parlamentarikeren Hans-Gert Pöttering, leder for det konservative Europeisk folkeparti (EPP). Det var en sekretær som åpnet brevpakken da den tok fyr. Seinere på dagen i går skjedde det samme i Manchester da sekretær Roger Fellows åpnet posten til EU-parlamentarikeren Gary Titley.

En tredje identisk brevpakke adressert til den spanske EU-parlamentarikeren José Ignacio Salafranca ble stanset av politiet og ødelagt før den kunne gjøre noen skade. Alle tre pakkene var poststemplet i Bologna 22. desember og var merket med «Operation Santa Claus», skriver italiensk presse.

Politiet i Belgia opplyste i går kveld at de hadde funnet og uskadeliggjort fire liknende brevpakker i Brussel og Antwerpen.

- Vi fordømmer disse handlingene som utgjør en kriminell konspirasjon mot demokratiet, uttalte presidenten i EU-parlamentet Pat Cox i går. Samtidig ba han alle de 626 parlamentsmedlemmene, deres familier og deres stab være på vakt mot flere brevbomber.

Anarkister?

Det er fortsatt uklart hvem som står bak bombekampanjen, men mistanken rettes mot en obskur italiensk anarkistgruppe som kaller seg «Den uformelle anarkistiske føderasjon».

Gruppa påtok seg ansvaret for to brannbomber som ble utløst i søppelbøtter utenfor Romani Prodis hjem 21. desember i fjor.

BOMBEALARM: Belgiske brannmenn rykket i går ut til EU-parlamentet i Brussel etter at én ny brevbombe, den sjuende i rekken, gikk av på kontoret til en av parlamentarikerne.