Bølge av kidnappinger

Et tosifret antall personer er kidnappet og forsøkt presset for penger. Få eller ingen av disse grove kriminelle handlingene er politianmeldt. Ofrene er ofte norsk-asiatere.

KIDNAPPET:  Det var forrige torsdag at 23-åringen ble hentet i en butikk på Veitvetsenteret i Groruddalen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
KIDNAPPET: Det var forrige torsdag at 23-åringen ble hentet i en butikk på Veitvetsenteret i Groruddalen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) : Det kommer fram i Oslo-politiets strategiske stabs etterretningsmateriale.

Ifølge strategisk stab er kidnappingen av en norsk-vietnamesisk restauranteier (23) langt ifra unik. Tvert imot, den har flere likhetstrekk med saker som hittil ikke har vært offentlig kjent. Ifølge Roger Stubberud ved strategisk stab føyer kidnappingen seg inn i en rekke liknende saker det siste året.

— Ja, selv om jeg ikke kjenner kidnappingssaken fra senteret på Veitvet i detalj, ser vi helt klare fellestrekk. Hvor mange slik saker vi har hatt det siste året kan jeg ikke fastslå nøyaktig. Men et tosifret antall høres ikke for høyt ut, sier Stubberud til Dagbladet.

Overrasket
Det overrasker John Roger Lund ved Oslo-politiets avdeling for organisert kriminalitet. De siste dagene har han ledet etterforskningen av kidnappingen på Veitvet.

—Jeg kan ikke huske en eneste sak som likner på den vi nå har opplevd, sier Lund.

Det er heller ikke så rart.

—Få eller ingen av sakene vi kjenner til er noen gang politianmeldt. De har verken kommet politiet for øre eller øye, sier Stubberud.

Strategisk stab baserer sine tall på etterretningsinformasjon, straffesaker og samtaler med åpne kilder. Antallet får Dagbladet bekreftet også fra andre kilder knyttet til etterretningsvirksomhet.

Lukkede miljøer
Ifølge Stubberud er det snakk om en helt ny type kriminalitet som lenge har vært kjent fra sammenliknbare land, men som først nå slår inn i Norge for full styrke.

— Vi snakker om en type etnisk kriminalitet vi har advart mot i mange år, og som nå har slått til. Det er snakk om kidnapping og utpressing som finner sted i lukkede miljøer hvor politiet tradisjonelt har lite innsyn, sier Stubberud. Det spesielle er at det rammer norsk-asiatere spesielt.

—Det er asiatiske miljøer som bekrefter dette. Her liker folk å ha kontanter lett tilgjengelig, akkurat slik mange av våre besteforeldre har, eller hadde. I tillegg er det nok en del kontanter i miljøet som ikke tåler dagens lys. Det er en medvirkende årsak til at sakene aldri blir anmeldt, sier Stubberud.

—I liten grad rammer slike kidnappinger nordmenn. Jeg mener det er viktig at denne kriminaliteten blir kjent. Vår hypotese er at dette er et stort problem, og at det kommer til å fortsette, sier Stubberud.

Rykter om en lottogevinst på sju millioner kroner skal ha vært årsaken til at en 23 år gammel vietnameser ble kidnappet forrige torsdag.

—Hvor mange lottomillionærer får vi i løpet av et år? Av alle dem er det klart vi må gjøre en skikkelig kartlegging av noen bestemte miljøer, sier Lund.

—Vi må finne ut hva det er som gjorde at nettopp denne mannen av alle med lottogevinster ble kidnappet.

Ifølge personer som kjenner miljøet skal ryktene i Groruddalen ha gått ut på at faren til den kidnappede mannen hadde vunnet vel sju millioner kroner. De siktede skal være gamle venner. Faren til 23-åringen hadde en gevinst på vel 1,2 millioner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer