Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bølge av kollektive selvmord i Japan

- Alt er bare forferdelig. Jeg vil bare dø, skrev en japaner på et chattested på internett. Så kom spørsmålet: - Hvem vil dø sammen med meg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det manglet ikke på kandidater som meldte seg til felles selvmord. Stadig flere japanere tar sine liv sammen etter avtaler inngått på nettet. Dermed har Japans myndigheter fått enda en stor utfordring i kampen for å bedre landets svært stygge selvmordsstatistikk.

Torsdag denne uken ble fire mennesker funnet døde i en bil på en elvebredd på den nordlige hovedøya Hokkaido. Dermed har politiet registrert 16 dødsfall i gruppeselvmord på ulike steder i Japan bare i løpet av februar.

Gjeld

Til sammen skjer det hvert år rundt 30.000 selvmord i Japan, og i 2003 kom tallet opp i hele 34.427. Mer enn en firedel av ofrene tok sine liv som følge av gjeld eller andre økonomiske problemer, viser politiets statistikk.

Framveksten av internett har ført til en økning av antallet tilfeller der flere personer begår selvmord sammen.

- Tanken på å dø sammen med et annet menneske eller flere andre personer gjør beslutningen lettere, sier Yuiko Sato som arbeider for å forhindre selvmord.

- Selvmordene gjennomføres ofte på måter som gir sensasjonslystne medier sjansen til å fråtse i groteske detaljer. Dette setter ideene i sving hos andre mennesker som går med selvmordstanker, tilføyer Sato fra rådgivningstjenesten Inochi no Denwa - «Livets Telefon».

Kullos

Siden oktober i fjor har politiet funnet nesten 50 ofre for kollektive selvmord. Mange av disse tok sine liv ved å sette seg i biler og lukke alle dører og vinduer. Så tenner de ovner fylt med trekull som utvikler den dødelige gassen karbonmonoksid, også kalt kullos.

Mye tyder på at alle disse kollektive selvmordene skjedde etter avtaler over internett, men psykologer og andre fagfolk advarer mot å skylde på nettet.

- De brukte internett fordi det var det enkleste. Hadde de ikke hatt nettet, ville de brukt telefon, sier en sosialarbeider.

Japan har ifølge statistikk fra Verdens helseorganisasjon WHO verdens høyeste årlige selvmordsrate, med 24.1 selvmord per 100.000 innbyggere. Tallet på selvmord har økt raskt etter at landet ble rammet av økonomiske nedgangstider på 1990-tallet.

(NTB)