Bølge av kortsvindel

Nordmenns kortbruk øker eksplosivt, og aldri har flere nordmenn blitt svindlet i utlandet enn i sommer. Likevel sjekker bare halvparten av oss kontoutskriften nøye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Ni av ti svindelforsøk skjer i utlandet. Derfor er det spesielt viktig å sjekke kontoutskriften etter en utenlandstur, sier Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken.

En landsdekkende undersøkelse gjort på bestilling av Postbanken viser at bare halvparten av oss sjekker kontoutskriften nøye. Det på tross av at flere enn tidligere i år har opplevd å få kortet sitt kopiert i sommer.

Dramatisk økning

Nordmenns kortbruk har økt kraftig denne sommeren. Tall fra Bankenes betalingssentral (BBS) viser at vi har tatt ut penger og betalt varer med kort for 3,3 milliarder kroner mer i juli i år enn samme måned i fjor.

Det gjør også at vi blir mer utsatt for svindel.

Svindlernes triks

«Skimming»: Betalingsterminalen er tappet direkte, slik at data fra magnetstripen og koden du taster inn, kopieres. Dermed kan det lages en kopi av kredittkortet ditt, med riktig kode og det hele. Skurkene kikker «over skuldra» din når du taster inn PIN-koden i minibanken. Deretter snapper de kortet og tømmer kontoen din.

«Libanesisk slynge»: Ved å lage en falsk front der du stikker inn minibankkortet og feste en teipbit til dette, vil det virke som om minibankkortet forsvinner i maskinen. En «hjelpsom» person i køen ber deg taste minibankkoden «fordi det kan hjelpe». Når du har gått, uten minibankkort og penger, kan den personen trekke kortet ut igjen ved hjelp av teipbiten. En mer avansert metode er å avlytte den magnetiske pulsen som kortet avgir, når du drar det gjennom en betalingsterminal. Med en minidisc-spiller kan denne pulsen kopieres, slik at svindleren kan lage en kopi av kortet og misbruke dette.

-  Økt bruk gir økt risiko for misbruk. Vi opplever stadig flere forsøk på svindel. Men samtidig avslører vi også svindlerne oftere enn tidligere, sier Hilde Fredheim Høgberg i SEB kort, som utgir Eurocard, Dinersclub og MasterCard i Norge.

-  Tapene dekkes i de fleste tilfeller av oss, men det er selvsagt kjedelig for dem som rammes. Det skaper mye merarbeid og hodebry, sier hun.

Størst risiko i utlandet

Hvert år svindles nordmenn for mellom 90 og 100 millioner kroner.

-  Dette utføres av spesialiserte ligaer. Risikoen for å bli svindlet er størst i utlandet. Det kan skje når du leverer fra deg kortet i baren, men det kan også skje i en minibank, sier Hilde Fredheim Høgberg.

-  Det er viktig å være påpasselig når du er i utlandet. Ikke lever fra deg kortet i butikker eller restauranter, sier Ellen Dokk Holm.

Oppdager det ikke selv

Kortkundene oppdager sjelden svindelen selv.

-  I over 90 prosent av tilfellene er det vi som tar initiativ til å undersøke saken. Vi oppdager unormal aktivitet på kontoen, og sperrer den etter å ha undersøkt med kunden, sier Fredheim Høgberg.

-  Mønsteret er stort sett det samme: Svindlerne tester først et lite beløp for å se om kortet fungerer. Får de det godkjent, tar de ut et stort beløp rett etterpå, sier hun.

Derfor kan faktisk «amatørene» være vanskeligst å oppdage.

Slik unngår du kortsvindel

Lær deg pinkoden, ikke ha den nedskrevet.
Oppbevar aldri kode og kort sammen.
Signer kortet ditt på baksida.
Sjekk om beløpet på kvitteringen er fylt ut og stemmer, før du signerer.
Sjekk at beløpet er i riktig valuta.
Legg aldri fra deg kortet i baren.
Sørg for å få det tilbake straks du har gjort et kjøp.
Ikke la betjeningen ta med kortet ditt inn på bakrommet.
Ta vare på alle kvitteringer du får.
Sjekk at kontoutskrift/faktura stemmer.
Ta med to kort til utlandet som er knyttet til forskjellig nettverk.
Ta straks kontakt med bank eller kortselskap hvis du oppdager at det er belastet feil.
Meld fra umiddelbart hvis kortet er blitt stjålet eller har kommet på avveie, slik at det kan sperres.
Noter alle telefonnummer du vil trenge i en nødssituasjon.

Kilder: MasterCard, Postbanken

-  De tar gjerne ut mindre beløp mange ganger. Da er det mer likt et vanlig bruksmønster, og det gjør det vanskeligere å oppdage, sier Fredheim Høgberg.

Har mest, sjekker minst

Postbankens undersøkelse viser at de med høy inntekt er dårligst til å kontrollere kontoutskriften. Kortbrukere under 30 år kommer også dårlig ut, mens de med lavest inntekt er mest påpasselige.

-  De under 30 år er kanskje litt naive, og tror ikke svindel kan ramme dem, forteller Dokk Holm.

Har du vært i Spania i sommer, bør du sjekke kontoutskriften ekstra nøye.

-  Vi opplevde et hardt angrep i Spania tidligere i sommer, og det var mange ferierende nordmenn som ble rammet. Disse svindelsakene går i bølgedaler, og forskjellige land rammes til ulike tider, sier Fredheim Høgberg i SEB kort.

Ble selv svindlet

Ove Blakset (66), tidligere politimann, har spesialisert seg på å avsløre kortsvindlere gjennom selskapet Fraud respons unit. Han opplevde selv å bli svindlet i USA for fem år siden.

-  Det eneste jeg betalte med kort var en dress. Jeg arbeidet jo med dette, og skulle være den mest forsiktig i hele verden. Men likevel klarte de å svindle meg.

-  Noen måneder etter ferien fikk jeg en regning på pornografi på over 4000 kroner. Jeg kan fortsatt ikke forstå hvordan de klarte det, sier Blakset.

De siste åra har svindlerne blitt stadig mer profesjonelle.

-  Tidligere ble kortene stjålet, men nå er det bare skimming og skanning. Det gjør at det er vanskeligere å etterforske også, sier den tidligere politimannen.

BLE SVINDLET: Ove Blakset (66), tidligere politimann, har spesialisert seg på å avsløre kortsvindlere. Han ble selv svindlet på ferie i USA for fem år siden.