Bølge av kortsvindel

Nordmenns kortbruk øker eksplosivt, og aldri har flere nordmenn blitt svindlet i utlandet enn i sommer. Likevel sjekker bare halvparten av oss kontoutskriften nøye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Ni av ti svindelforsøk skjer i utlandet. Derfor er det spesielt viktig å sjekke kontoutskriften etter en utenlandstur, sier Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken.

En landsdekkende undersøkelse gjort på bestilling av Postbanken viser at bare halvparten av oss sjekker kontoutskriften nøye. Det på tross av at flere enn tidligere i år har opplevd å få kortet sitt kopiert i sommer.

Dramatisk økning

Nordmenns kortbruk har økt kraftig denne sommeren. Tall fra Bankenes betalingssentral (BBS) viser at vi har tatt ut penger og betalt varer med kort for 3,3 milliarder kroner mer i juli i år enn samme måned i fjor.

Det gjør også at vi blir mer utsatt for svindel.

Svindlernes triks

«Skimming»: Betalingsterminalen er tappet direkte, slik at data fra magnetstripen og koden du taster inn, kopieres. Dermed kan det lages en kopi av kredittkortet ditt, med riktig kode og det hele. Skurkene kikker «over skuldra» din når du taster inn PIN-koden i minibanken. Deretter snapper de kortet og tømmer kontoen din.

«Libanesisk slynge»: Ved å lage en falsk front der du stikker inn minibankkortet og feste en teipbit til dette, vil det virke som om minibankkortet forsvinner i maskinen. En «hjelpsom» person i køen ber deg taste minibankkoden «fordi det kan hjelpe». Når du har gått, uten minibankkort og penger, kan den personen trekke kortet ut igjen ved hjelp av teipbiten. En mer avansert metode er å avlytte den magnetiske pulsen som kortet avgir, når du drar det gjennom en betalingsterminal. Med en minidisc-spiller kan denne pulsen kopieres, slik at svindleren kan lage en kopi av kortet og misbruke dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer