BEKYMRET: - Vi er litt bekymret for det vi leser og hører, så vi tar stilling til hva vi skal gjøre over sommeren, leder Lars Aasen i Leieboerforeningen, en av organisasjonene som fortsatt er med i Velferdsalliansen. Også Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Aleneforeldreforeningen er medlemmer. Foto:Kirsten Randers-Pehrsson
BEKYMRET: - Vi er litt bekymret for det vi leser og hører, så vi tar stilling til hva vi skal gjøre over sommeren, leder Lars Aasen i Leieboerforeningen, en av organisasjonene som fortsatt er med i Velferdsalliansen. Også Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Aleneforeldreforeningen er medlemmer. Foto:Kirsten Randers-PehrssonVis mer

Bølge av medlemsflukt fra fattighjelperne i Velferdsalliansen

Nær halvparten av medlemsorganisasjonene har trukket seg på fire år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO, tidligere Blålys) melder seg nå ut av Velferdsalliansen (VA), som har Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen som sine mest kjente tilsluttede organisasjoner.

«Vi har vært medlem av VA, men vedtok sist styremøte å melde oss ut. Den formelle utmeldingen er ikke sendt enda. LMSO har ingen kommentar til den bestemmelsen», skriver Elin Skjeltorp, styreleder for LMSO i en tekstmelding til Dagbladet.

Velferdsalliansen har siden 2008 fått bevilget omtrent 30 millioner kroner fra Nav.

Gikk i protest I sommer gikk en rekke organisasjoner ut av Velferdsalliansen i protest, slik Dagbladet tidligere har omtalt. Dette skjedde etter et årsmøte i mars som i stor grad handlet om interne saker som suspensjoner, beskyldninger om blant annet trakassering og rasisme, og om hvem som skulle få lov til å stemme.

- Jeg synes det er en skandale at det brukes så mye penger fra offentlige midler til noe som det ikke kommer noe ut av, sa Bjørn Riiser i Den uavhengige sosialrådgivning i Oslo (DUS), som meldte seg ut i juni.

Men sommerens utmeldinger er bare den siste utmeldingsbølgen fra en organisasjon for fattigdomsbekjempelse som har vært ridd av knallhard indre strid og rivalisering i mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladets opptelling viser at minst 16 organisasjoner har gått ut siden 2011, mange av dem i protest mot måten organisasjonen drives.

Styreleder Johanna Engen har tross en rekke henvendelser ikke villet kommentere Dagbladets spørsmål, men la i kveld knappe to timer etter at denne saken ble publisert ut et innlegg om Dagbladets artikler på Velferdsalliansens Facebook-side.

Frelsesarmeen Blant dem som er tilbake i Velferdsalliansen er blant annet Frelsesarmeen, Aleneforeldreforeningen, Leieboerforeningen og Kirkens Bymisjon. Sistnevnte opplyser at de bare er assosiert medlem og ikke har stemmerett.

- Vi er en del av Velferdsalliansen, og er enige i målene de har, sier fagkonsulent Petra Booke i Frelsesarmeen.

Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen har et godt inntrykk av hvordan Velferdsalliansen drives, og kjenner seg ikke igjen i påstander om luksusforbruk på organisasjonens regning.

Leieboerforeningen stiller seg mer avventende.

- Vi er litt bekymret for det vi leser og hører, så vi tar stilling til hva vi skal gjøre over sommeren, sier lederen Lars Aasen.

- Fraværende fattigdomsarbeid Før Skiens-organisasjonen KREM (Kreativt og Mangfoldig Arbeidsliv) meldte seg ut i januar 2011, omtrent samtidig med flere andre organisasjoner, sendte organisasjonen et brev til Velferdsalliansen med kritikk av konflikthåndtering og manglende resultater.

«Styrets arbeid har i hovedsak dreid seg om administrasjon og drift av sekretariatet. Fattigdomsarbeid i praksis har i liten grad forekommet», skrev KREM og brukte uttrykk som «særdeles uprofesjonelt» og «en useriøs samarbeidspartner» om organisasjonsarbeidet.

«Om vi ser på hvilke politiske endringer eller konkrete tiltak for fattige som har kommet på bakgrunn av VA sitt arbeid, er dette så godt som fraværende», skriver KREM i brevet.

- Kostbart Organisasjonen fikk i 2011 følge av flere andre medlemsorganisasjoner ut av Velferdsalliansen, blant dem Mental Helse og Wayback Norge.

- Vi har fått en kostbar administrasjon som bruker opp tida og ressursene, stort sett på utenlandsreiser. Halvparten av de fire millionene fra Nav går til lønn til de tre-fire ansatte, sier tidligere styremedlem Ove Haug, som selv satt i styret fram til 2013.

Hans organisasjon ASI Nord-Trøndelag gikk ut i 2013. Ifølge Haug ble organisasjonen ekskludert fordi han hadde stilt seg i spissen for et opprør.

Haug peker på styreleder Johanna Engen i Velferdsalliansen som årsak tilde mange utmeldelsene.

- Feilaktige påstander «Vi har ingen kommentarer til de feilaktige og udokumenterte påstandene. Vi viser til PFU Vær varsom-plakaten om kritisk kildebruk og troverdighet», skriver Velferdsalliansens styreleder Johanna Engen som svar på Dagbladets skriftlige og muntlige spørsmål.

Dagbladet har bedt Engen spesifisere hva hun mener er feilaktige påstander, noe hun ikke har gjort.

PRISBELØNT: Johanna Engen fra Velferdsalliansen fikk i 2010 Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon for sitt arbeid mot fattigdom. Foto: Heiko Junge / Scanpix
PRISBELØNT: Johanna Engen fra Velferdsalliansen fikk i 2010 Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon for sitt arbeid mot fattigdom. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer