Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bølge av Taliban-terror skyller inn over Pakistan

Over 160 personer er drept i en marerittaktig terrorbølge i Pakistan de siste elleve dagene. Minst 31 mennesker mistet livet i den siste angrepsbølgen mot en rekke ulike byer.

MINST TI DREPT: «Gud er stor», roper pakistanske sikkerhetsstyrker etter å ha bidratt til å avklare situasjonen ved kriminalpolitiet FIAs regionale hovedkvarter i storbyen Lahore torsdag. Ekstremister gikk til angrep mot flere av politiets bygninger i byen og drepte minst ti mennesker. Foto: SCANPIX/REUTERS
MINST TI DREPT: «Gud er stor», roper pakistanske sikkerhetsstyrker etter å ha bidratt til å avklare situasjonen ved kriminalpolitiet FIAs regionale hovedkvarter i storbyen Lahore torsdag. Ekstremister gikk til angrep mot flere av politiets bygninger i byen og drepte minst ti mennesker. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Siden 5. oktober har væpnede grupper angrepet FN-kontorer, markeder fulle av sivile, politistasjoner og hærens hovedkvarter i Rawalpindi.

En pakistansk gruppe tilknyttet islamistbevegelsen Taliban som er kjent under navnet Tahreek-e-Taliban (TTP), har tatt på seg ansvaret for minst fire angrep.


Minst 19 drept i dag

Torsdag var det politiet i storbyen Lahore øst i landet, nær grensen til India, som fikk unngjelde. Væpnede menn stormet to politiskoler og kriminalpolitiet FIAs regionale hovedkvarter og drepte minst 19 mennesker. Ti opprørere ble også drept i trefningene.


- Alle de tre angrepene var terrorhandlinger, sa Punjab-provinsens justisminister Rana Sanaullah Khan til fjernsynskanalen Geo.


FIA-bygningen ble også i mars utsatt for et selvmordsangrep - da ble 21 mennesker drept.


Serie angrep

Først flere timer etter at angrepene i Lahore startet, kunne politiet bekrefte at situasjonen var under kontroll, og at det ikke var tatt gisler. TTP tok senere på seg ansvaret for angrepet, ifølge lokale TV-stasjoner.


Samme dag ble elleve mennesker drept da en selvmordsbomber kjørte bilen sin inn i muren rundt en politistasjon i byen Kohat nordvest i landet. Flere barn skal være blant de drepte.


Senere samme dag ble et barn drept da en fjernstyrt bombe eksploderte i et boligområde i Peshawar.


Fastlåst situasjon

Den voldsomme terrorbølgen de siste dagene har vist at islamistiske opprørsgrupper, mange av dem til en viss grad alliert med hverandre, er i stand til å gjennomføre oppsiktsvekkende og dristige angrep.

POLITIMANN SKADD: En pakistansk politimann hviler i en seng på et sykehus i Lahore etter å ha pådratt seg skader i sammenstøtet med Taliban. FOTO: AFP/ NICOLAS ASFOURI
POLITIMANN SKADD: En pakistansk politimann hviler i en seng på et sykehus i Lahore etter å ha pådratt seg skader i sammenstøtet med Taliban. FOTO: AFP/ NICOLAS ASFOURI Vis mer


Analytikere mener det er overveiende sannsynlig at den fastlåste situasjonen, med en knallhard konflikt mellom myndighetene og opprørsgruppene, vil fortsette i måneder eller år.


Det betyr at ekstremistene fortsatt vil være i stand til å gjennomføre slike angrep, men at de trolig ikke vil ha kapasitet til å true selve statsmakten. Selv om de også kan klare å drepe sentrale politiske ledere, utgjør de ingen strategisk trussel mot myndighetene, mener analytikerne.


Det er også bred enighet om at opprørerne neppe er i stand til å angripe og true landets lagre av atomvåpen.


Storaksjon om hjørnet

Pakistan-kjennere tror de blodige aksjonene bringer en militær storoperasjon i det svært urolige Waziristan nærmere.


- Disse hendelsene er en advarsel til regjeringen og sikkerhetsorganene om at de burde avstå fra å gjennomføre operasjoner. Hvis regjeringen fortsatt går inn for en operasjon, kan disse angrepene komme til å fortsette, sier sikkerhetsanalytikeren Hasan Askari.


Torsdag bombet pakistanske krigsfly antatte Taliban-stillinger i Sør-Waziristan på grensen mot Afghanistan. 27 mennesker skal være drept i angrepene.


Flere analytikere peker på at tiden er inne for en storaksjon i dette området, fordi opprørernes angrep har skapt økt oppslutning i den pakistanske befolkningen om militæroperasjoner.


- Vi har i år sett en enestående grad av støtte fra pakistanere for å gå til militæraksjon mot opprørere, sier Claudine Fry, Pakistan-analytiker ved Control Risks i London. (NTB)


KLAR TIL KAMP: Politifolk tar oppstilling i nærheten av kriminalpolitiet FIAs regionale hovedkvarter i Lahore, hvor ekstremister torsdag gikk til angrep. Det tok flere timer før situasjonen var avklart. Foto: SCANPIX/REUTERS
KLAR TIL KAMP: Politifolk tar oppstilling i nærheten av kriminalpolitiet FIAs regionale hovedkvarter i Lahore, hvor ekstremister torsdag gikk til angrep. Det tok flere timer før situasjonen var avklart. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media