Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bølgene feide biler, hus og mennesker ut på åpent hav

Folket fortviler på Samoa og Amerikansk Samoa.

STORE VANNMASSER: Vannet har inntatt Fagatogo på Amerikansk Samoa. Opptil 100 kan være omkommet etter tsunamien som slo til i går kveld. Foto: AP Photo/Fili Sagapolutele/Scanpix
STORE VANNMASSER: Vannet har inntatt Fagatogo på Amerikansk Samoa. Opptil 100 kan være omkommet etter tsunamien som slo til i går kveld. Foto: AP Photo/Fili Sagapolutele/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Antallet døde etter tsunamien som rammet øygruppene Samoa (tidligere Vest-Samoa) og amerikansk Samoa i Stillehavet i 21.30-tida i går norsk tid stiger raskt. Over hundre personer kan ha mistet livet, skriver Reuters.

Nyhetsbyrået AP melder i morgentimene onsdag at 82 personer er bekreftet døde. Andre kilder melder om 92 døde.

Flere hundre kan være skadd.

Tsunamien ble forårsaket av et jordskjelv med styrke 8,3 på Richters skala. Skjelvet hadde episenter 195 kilometer sør for den samoanske hovedstaden Apia.

- Øya ble rammet av fire kraftige bølger, sier Amerikansk Samoa-guvernør Togiola Tulafono.

Bølgene slo til raskt - ifølge øyenvitner kun 2-3 minutter etter at skjelvet hadde gått ute i havet.

Jevnet med jorden
De meterhøye bølgene slo mot øye med voldsom kraft, og vasket hus, biler og ifølge CNN også mennesker på sjøen.

Ausegalia Mulipola, som leder Samoas kriseberedskap, opplyser at dødstallene kan stige til opp mot hundre.

Mulipola legger til at det er kommet rapporter om at flere landsbyer er ødelagt av tsunamien, og at redningsgrupper er i ferd med å ta seg fram til disse.

- Det hele skjedde veldig fort. Hele landsbyen er jevnet med jorden, ikke en bygning står igjen. Nå er vi alle samlet oppe på en bakketopp, sier newzealenderen Graeme Ansell fra landsbyen Talamoa til newzealandsk radio.

Leter desperat etter overlevende
Og dødstallene kan mangedobles. Journalisten Jona Tuiletufuga sier til AFP at det var omkring 70 landsbyer i de hardest rammede områdene, og at hver av disse landsbyene hadde mellom 300 og 800 innbyggere.

- Vi har fått rapporter om at mange er savnet i områdene ved kysten i sør og sørøst, sier han.

Samoa og Amerikansk Samoa får hjelp av New Zealand og USA. New Zealand kunngjorde onsdag morgen at et militært overvåkingsfly vil bli sendt til Samoa for å hjelpe til med letingen etter overlevende etter tsunamien.

Flyet skal også kartlegge ødeleggelsene i øystaten, men tar ikke av før man vet hvor alvorlig andre stillehavsland er rammet.

- Enorm katastrofe
NTB skriver at Australia også har sagt seg villig til å hjelpe Samoa i etterkant av tsunamien.

- Dette er en enorm katastrofe for et lite land. De er våre venner og naboer, og vi står klare til å hjelpe dem på alle måter, sier Australias sekretær for internasjonal utviklingshjelp, Bob McMullan.

Ifølge BBC har også president Barack Obama satt av statlige penger for å hjelpe tsunamiofrene. FEMA, USAs føderale byrå for katastrofehåndtering, opplyser samtidig i en presseuttalelse at hjelp til Amerikansk Samoa er underveis.

- En gruppe skal hjelpe de lokale myndighetene i redningsarbeidet, mens en annen gruppe skal ta seg av kartleggingen av skadene, sier Craig Fugate i FEMA.

GÅR I KØ: Fagatogo-beboere forsøker å slippe unna vannet ved å flykte opp i høyden. Foto: AP Photo/Fili Sagapolutele/Scanpix
GÅR I KØ: Fagatogo-beboere forsøker å slippe unna vannet ved å flykte opp i høyden. Foto: AP Photo/Fili Sagapolutele/Scanpix Vis mer
TATT AV BØLGENE: En bil i byen Fagatogo ble blåst ut i sjøen. Både folk, biler, hus og hele landsbyer skal være tatt av bølgene. Foto: AP Photo/Fili Sagapolutele/Scanpix
TATT AV BØLGENE: En bil i byen Fagatogo ble blåst ut i sjøen. Både folk, biler, hus og hele landsbyer skal være tatt av bølgene. Foto: AP Photo/Fili Sagapolutele/Scanpix Vis mer
ØDELAGT PARADIS: Sinalei-resorten på Samoa bærer tydelig preg av tsunamien. Foto: REUTERS/Scanpix
ØDELAGT PARADIS: Sinalei-resorten på Samoa bærer tydelig preg av tsunamien. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling