DRAMATISK: Skadene er betydelige i Nord-Statland etter flodbølgen. Terje Duklæt ble øyevitne til bølgen. Foto: Kystvakta / Terje Næss / Dagbladet
DRAMATISK: Skadene er betydelige i Nord-Statland etter flodbølgen. Terje Duklæt ble øyevitne til bølgen. Foto: Kystvakta / Terje Næss / DagbladetVis mer

- Bølgene var minst fire-fem meter høye. De kom rett mot meg

Terje (63) ble vitne til de massive bølgene i Statland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld gikk det er stort ras i bygda Nord-Statland i Namdalseid kommune i Nord-Trøndelag. Raset førte til en stor bølge, og en båthavn raste ut i vannet etter raset.

- Sea King, luftambulanse og kystvakta lyser opp hele vannet her, og Sivilforsvaret kjørte nettopp inn i området. Det skal være skader på et industribygg, og det er en del bolighus i området, sier Dagbladets fotograf på stedet.

44 personer er evakuert, melder NTB.

Fire-fem meter høye bølger Terje Duklæt (63) fra Statland ble vitne til at bølgen slo inn mot land i Nord-Statland.

- Det var en veldig spesiell begivenhet. Det gikk veldig fort og det gikk ikke mange sekunder før jeg skjønte hva det var. Jeg så selve bølgen. Den kom rett mot meg, men jeg ble ikke skadet på noen måte sier Duklæt til Dagbladet.

- Hvor stor kan bølgen ha vært?

- Den var hvertfall fire-fem meter høy, sier Duklæt.

Han forteller også at båtene ble dratt opp på land av bølgen, og deretter ble flere båter skylt ut i havet. Flere båter holdt på å velte.

- 50 samlet Duklæt er nå til stede på barneskolen i Statland, som er kommunens evakueringssenter. Han anslår at 50 personer er til stede på skolen.

SKADER:  Naust og sjøhus ligger i sjøen, mye vrakgods og fritidsbåter og sjarker er sunket i fortøyningene, opplyser kystvakta. Foto: Kystvakta
SKADER: Naust og sjøhus ligger i sjøen, mye vrakgods og fritidsbåter og sjarker er sunket i fortøyningene, opplyser kystvakta. Foto: Kystvakta Vis mer

- Vi fikk beskjed om å komme hit. Det er omtrent de menneskene som bor her, og selv om husene ligger over rasstedet, er vi altså her, sier han.

- Nå må jeg gå inn og prøve å få klarhet i hva som har skjedd. Nå er det bek mørkt, og det er en del forvirring om hva som har skjedd blant folk, sier han. 

- Som en tsunami - Brygga er helt ødelagt, ja, rasert. Deler av vegen er borte. Vi er isolert. Vi kommer oss ikke fra Statland, sier innbygger Grete Selbo til Namsdalsavisa

Selbo forteller at vannet har stått over parkeringsplassen ved butikken på Nord-Statland. Båter har veltet, noen har sunket.

- Det er nesten som om vi har opplevd en tsunami. Jeg er helt skjelven, sier hun.

- Vuderer rasfare Politiadvokat Theo Dretvik i Nord-Trøndelag politidistrikt opplyser til Dagbladet at de områdene som politiet ønsket å evakuere, nå er evakuert.

- Det er der vi mener videre rasfare har vært. Venter nå på en geolog før vi tar eventuelt vurderer videre evakuering.

Det er ikke meldt om savnede eller skadde personer etter raset og bølgen, og politiet mistenker heller ikke at noen er savnet eller skadd.

KAIA I VANNET: Flodbølgen har ført med seg store skader på Statland. Foto: Kystvakta
KAIA I VANNET: Flodbølgen har ført med seg store skader på Statland. Foto: Kystvakta Vis mer

Undersøkelser viser at raset har gått på motsatt side av Namsenfjorden, på Otterøya, i området Tjuven. Politiet mener at raset har ført til en stor bølge, som har rammet Statland i området Sjøtrøa, og ført til en utglidning av masser i sjøen.

Bølgen har også rammet småbåthavna på Statland og et settefiskanlegg som er i området. Politiet undersøker om flere områder på Statlandsiden kan være rammet av bølgens, skriver politiet i en pressemelding.

Flodbølge Nettstedet varsom.no melder om at risikoen for jordskred i hele landet er minimal og på aktsomhetsnivå 1. Dette er det laveste nivået.

- Det har gått et ras som har tatt med seg en kai og en vei. Vi har akkurat kommet til stedet og prøver å skaffe et bilde av hva som har skjedd. Det er flere nødetater på stedet, og vi får bistad fra dykkere og kystvakt, de er til stede om cirka et kvarter, sier Morten Evensen ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

- Raset som gikk utløste en flodbølge, etter det vi vet nå. Så det er trolig raset som tok med kaia, sier Evensen.

Gravarbeid på stedet Prosjektet Statland Brygge med 25 fritidshus/boliger like ved sjøkanten i Langvika på Statland har vært under arbeid siden mai i fjor.

- Skredet har gått i et område som ligger om lag ti meter fra fjorden. Det er en del av en kommunal vei som går gjennom området som også blir brukt som anleggsvei som har rast ut, opplyser driftsleder Trond Hildrum i Glømmen entreprenør til Adresseavisen.

- Vi avsluttet gravearbeidet på stedet ved 15-tiden i dag. Jeg har ingen formening om skredet kan ha sammenheng med gravearbeidet, sier Hildrum til avisa.

DRAMATISK: Terje Duklæt (63) ble øyevitne til den store bølgen. Foto: Terje Næss
DRAMATISK: Terje Duklæt (63) ble øyevitne til den store bølgen. Foto: Terje Næss Vis mer
EVAKUERT: Mange hus er evakuert i Nord-Statland etter kveldens ras og store bølge. Foto: Terje Næss.
EVAKUERT: Mange hus er evakuert i Nord-Statland etter kveldens ras og store bølge. Foto: Terje Næss. Vis mer