Professor Albert Saiz tror ikke Oslo vil unnslippe en korreksjon i boligmarkedet. Foto:    Iván Kverme. 
Professor Albert Saiz tror ikke Oslo vil unnslippe en korreksjon i boligmarkedet. Foto: Iván Kverme. Vis mer

Bolig: - Det kommer en korreksjon

Den norske bolignedturen kommer. Spørsmålet er om den blir myk eller hard, mener MIT-professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Eiendom er syklisk. Det går opp og det går ned, og Oslo har vært gjennom et klart oppsving. Det kommer en korreksjon, men om landingen blir myk eller hard er vanskelig å si. Det er det store spørsmålet, sier Albert Saiz til Finansavisen.

Han er professor i urban økonomi og eiendom og leder dessuten Center for Real Estate ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). Saiz var også blant talerne under Eiendom Norges konferanse på Hotel Continental i går.

Undrer seg over forholdene i Norge

Saiz innrømmer å ha latt seg overraske over Norges motstandsdyktighet mot oljeprisfallet.

- Boligprisene har økt raskt, og det har vært en overraskende stor motstandsdyktighet mot råvareprisfallet, men med en kombinasjon av så lave renter i et område der tomtekostnadene er så høye må man forvente at prisene stiger. Er det bærekraftig på sikt? Det er vanskelig å si, sier professoren til Finansavisen.

Korreksjonen kommer

- Når det gjelder en klassisk boom-bust-syklus er ikke Oslo veldig dårlig stilt, men når korreksjonen kommer betyr ikke det at folk vil være fornøyd av den grunn, sier professoren til Finansavisen.

Blant mange observasjoner Saiz kommer med, sier han dessuten at han lot seg overraske på vei inn til Oslo fra flyplassen.

- Når man tar toget inn fra flyplassen er det virkelig mye ledig mark i nærheten av en såpass dyr by. Kvadratmeterprisene i Oslo matcher det som er virkelig high-end-boliger i Boston. I Oslo er det naturlige begrensninger som fjord og skog, men hvorfor ikke bygge høyere og tettere? Man kan alltid bygge høyere. I situasjoner som dette er boligreguleringer «the ultimate killer» for boligprisene, avslutter Saiz.

Ikke alle er enige i at vi vil få en nedtur i boligmarkedet. For to uker siden sa den alltid like optimistiske Terje Tinholt, partner i Nordvik & Partners Eiendomsmegling, til Hegnar.no at boligprisene nærmest kan doble seg frem til 2025.

Andre økonominyheter:
SSB mener boligmarkedet nærmer seg toppen
Boligprisene kan doble seg i løpet av noen år