Jens Ulltveit-Moe sliter med å spå utviklingen i boligmarkedet. Foto: Iván Kverme
Jens Ulltveit-Moe sliter med å spå utviklingen i boligmarkedet. Foto: Iván KvermeVis mer

Bolig: Ekspertene bommet på rekke og rad

- Folk tror åpenbart at trær gror inn i himmelen, sier Jens Ulltveit-Moe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Rett før nyttår spurte Finansavisen 17 aktører – eiendomsmeglere, sjeføkonomer, utbyggere og andre – om deres anslag for boligprisene i Norge i 2016. Anslagene er basert på gjennomsnittlige priser for 2016 sammenlignet med snittet for 2015.

Ulltveit-Moe fryktet markert fall

Et stort flertall, 15 av 17, trodde boligprisene i Norge skulle videre opp i år. Unntakene var eiendomsutvikler Anders Buchardt, som trodde på nullvekst, og investor Jens Ulltveit–Moe, som ventet et prisfall på 10 prosent og dermed var den største pessimisten.

I løpet av årets ni første måneder har boligprisveksten overgått selv anslaget til den største optimisten, eiendomsmegler Terje Tinholt i Nordvik & Partners. Ifølge Finansavisen spådde han en oppgang på 6,2 prosent. Så langt i år er boligprisene i Norge nemlig opp 7,1 prosent når man sammenligner snittet hittil i 2016 med snittet for 2015.

- Jeg tok feil. Jeg overvurderte effekten av oljeprisfallet. Folk tror åpenbart at trær gror inn i himmelen. Vi er nok klart i en «The greater fool»–situasjon. Da er det ingen øvre grense, sier Ulltveit–Moe til Finansavisen.

Helbom

- Snakk om helbom. Jeg trodde oljenedturen skulle bre om seg i mye større grad og dermed legge en demper på boligmarkedet langt utover Sørvestlandet. Prisoppgangen så langt i år minner om en fyllekule, moro mens det står på, men bare kjipt etterpå, forteller Anders Buchardt.

Boligutvikler Ivar Tollefsen i Fredensborg trodde på 2,5 prosents prisvekst i 2016.

- Skivebom. Så lenge renten holder seg lav, og det ikke innføres tvungen nedbetaling av avdrag slik de har gjort i Sverige, kan det holde seg godt en god stund til, sier Tollefsen til Finansavisen.

- Hva har overrasket deg mest i boligmarkedet i Norge i år?

- At fenomenet med stort kjøp av nye boliger på prospekt, for fremtidig videresalg, som man så i perioden 2005–2007, har kommet så sterkt tilbake, avslutter Tollefsen.

Andre økonominyheter:
Disse rikingene hadde 0 i inntekt
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja