TAUS OM UTVIKLINGEN: Adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening har blitt mindre snakkesalig. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.
TAUS OM UTVIKLINGEN: Adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening har blitt mindre snakkesalig. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.Vis mer

Bolig: Nekter å oppgi Oslo-tall

Hittil i år har nyboligsalget i Oslo falt markant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I løpet av det siste året er det solgt 34.600 nye boliger på landsbasis, mens igangsettingen nå er på 32.300 boliger. Ser man årets fem første måneder under ett, er fallet i nyboligsalget ifølge Finansavisen på åtte prosent for Norge totalt sett. I mai isolert falt nyboligsalget ni prosent på landsbasis.

Ny praksis

Men hvordan utviklingen var i Oslo vil ikke adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening oppgi. Det skiller seg fra tidligere praksis.

21. april omtalte Finansavisen tall for første kvartal, oppgitt av Jæger, som viste at nyboligsalget i Oslo hadde falt 35 prosent i årets tre første måneder. Fra nyttår trådte innstrammingene i boliglånskravene inn, med grense på maksimalt fem ganger brutto inntekt i lån og krav til 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo.

- Hva er grunnen til at dere nå ikke vil gi ut tallene?

- Vi ser at det å gi ut for korte tidsakser gjør at vi får store utslag som er vanskelig å forklare ut fra hva som faktisk foregår i marked. Vi mener det ikke gir et riktig bilde. Det er naturlig at salget er ned fordi utbyggerne pøste ut prosjekter før jul og det nå er lite nytt i markedet, sier Jæger til Finansavisen.

August

- Dere har gitt ut tall for kortere perioder før, og nå mener du at en tidsperiode på fem måneder er for kort?

- Ja, nå har vi bestemt at det ønsker vi ikke å gjøre. Hvis vi skal gjøre det, blir det med halvårstallene, når vi legger dem frem i august, sier Jæger til Finansavisen.

Styreleder i Boligprodusentenes Forening er Baard Schumann, som også er adm. direktør i Selvaag Bolig.

- Hva er grunnen til at dere ikke oppgir Oslo-tallene nå, når det er blitt gjort tidligere?

- Vi diskuterte dette for et par måneder siden og heretter har vi bestemt oss for å kun gi ut tall for fylkene hvert kvartal. Tallene spretter ofte mye opp og ned på kort sikt, og derfor mener vi det gir et mer riktig bilde, sier Schumann til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Sissener advarer mot fem aksjer
Rekordoverskudd for Olav Thon