INGEN DRAHJELP: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror ikke på noen drahjelp fra oljen enda. 
INGEN DRAHJELP: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror ikke på noen drahjelp fra oljen enda. Vis mer

Bolig og olje bytter plass igjen

I mer enn to år har bolig­investeringer fylt det meste av ­hullet fra oljeinvesteringene. Nå stiger oljeinvesteringene, mens bolig­investeringene synker forsiktig.


Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge steg 0,6 prosent i 1. kvartal i år, viste tall Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem tirsdag.

Analytikerne hadde på forhånd ventet seg en vekst på 0,5 prosent.Veksten toppet også prognosene fra Norges Banks siste pengepolitiske rapport: 0,4 prosent.- Ikke mye å skryte avI tillegg ble veksten i 4. kvartal oppjustert 0,1 prosentpoeng til 0,4 prosent.- Veksten i norsk økonomi tar seg som ventet gradvis opp. Noen tilfeldigheter og en reversering av eksportfallet i 4. kvartal gjør veksttakten i 1. kvartal relativt frisk, men det endrer ikke vårt bilde av et gradvis vekstoppsving i økonomien, skrev makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en kommentar til tallene.

- Vi ser nå også tegn til en mer bredt basert vekst med oppgang for fastlandsnæringene utenom elektrisitet og bygg og anlegg, men svingninger fra kvartal til kvartal gjør tallene for enkeltgrupper noe usikre. Sysselsettingsveksten er ikke mye å skryte av, med en marginal oppgang i 1. kvartal, fortsattev hun.

Bytter roller

I tillegg til at veksten tiltar, viser også tallene at faktorene som driver utviklingen er i ferd med å bytte tilbake til sine «tradisjonelle» roller, skriver Finansavisen.

Litt etter at fallet i oljeinvesteringene begynte, økte boliginvesteringene betydelig. Gjennom 2016 var økningen i boliginvesteringene omtrent på nivå med fallet i oljeinvesteringene. De to faktorene nullet hverandre dermed ut, målt ved drakraften for resten av norsk økonomi.

– Det er for tidlig å si at oljeinvesteringene blir en viktig driver, slår likevel sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets fast overfor Finansavisen.

– Investeringene falt så sent som i fjerde kvartal i fjor, og årstallene for 2017 vil nesten sikkert vise et fortsatt fall, understreker han.

– Først i 2018 får vi utflating eller en forsiktig vekst, så heller ikke neste år vil oljeinvesteringene være noen viktig driver. Men vi er snart der at det negative draget fra oljeinvesteringene er borte, sier han til avisen.

Passerte olje

Gjennom 2016 falt oljeinvesteringene med 27,5 milliarder kroner, mens boliginvesteringene i verdi passerte oljeinvesteringene klart og økte med 19,7 milliarder kroner. Fordi mer av boliginvesteringene er rettet mot hjemmemarkedet, betyr det at det positive vekstbidraget fra boliginvesteringene var omtrent på linje med det negative bidraget fra fallet i oljeinvesteringene.

Fortsatt er veksten i boliginvesteringene høy til første kvartal å være, 3,0 prosent.

I går kom imidlertid Boligprodusentenes Forening med tall som viser at igangsettingen i april i år var 27 prosent lavere enn i april i fjor. Mye av fallet skyldes trolig den sene påsken i år. Målt ved rullerende 12-månedersperioder er både salget og igangsettingen fortsatt klart over foregående 12-månedersperiode og hittil i år er igangsettingen 16 prosent over samme periode i fjor.

– Men veksten i boliginvesteringene vil avta, det er ganske sikkert, sier Olsen til Finansavisen.

– Vi er kommet på et så høyt nivå, rundt 35.000 enheter, at det er vanskelig å se for seg ytterligere vekst. Investeringene vil holde seg på et høyt nivå, men målt som drivkraft for norsk økonomi vil boliginvesteringene bidra mindre.

Flere økonominyheter

Forskning: Noen få «superaksjer» leverer hele avkastningen til aksjemarkedet
Kontraktsforlengelse til Oceaneering
Knakende gode USA-tall