Bolig til alle løslatte

Justisministeren har besøkt samtlige 52 fengsler. Har blinket ut åtte områder i tidenes fengselsreform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skoletilbud til alle innsatte.Rusbehandling i alle fengsler. Mer bruk av åpen soning og hjemmesoning. Bolig til alle fanger etter endt soning.

Dette er noen av hovedpunktene i stortingsmeldingen som justisminister Knut Storberget legger fram om kort tid. De som kjenner innholdet i meldingen karakteriserer det som tidenes fengselsreform.

Sette spor

Storberget har bedt om og fått innspill fra landets fremste eksperter innen kriminalomsorgen. Selv har han besøkt samtlige 52 fengsler i Norge det siste året og snakket med innsatte og ansatte.

- Mange har bidratt underveis. Jeg har stor tro på at vi skal få en brei enighet i Stortinget om den nye fengselspolittikken, sier Knut Storberget til Dagbladet.

En undersøkelse i regi av Advokatforeningen viser at et stort flertall nordmenn mener lovbrytere bør fengsles for å bli rehabilitert.

I en ny straffelov vil justisministeren øke straffen for voldtekt og drap, og bedre sikkerheten for farlige fanger. 

 Men 60 prosent av fangene soner straffer kortere enn to måneder. Mange har blant annet rusproblemer, lese- og skrivevansker og psykiske lidelser. Annenhver fange er uten bolig ved løslatelsen.  - Jeg vet nok til å handle. Derfor skal vi nå gjøre viktige grep som hindrer tilbakefall, sier Knut Storberget.

 IKKE TILBAKE:  Justisminister Knut Storberget har i løpet av det siste året besøkt samtlige 52 norske fengsler, her er han i en celle på Ilseng. Nå skal han legge fram en fengselsreform som gjør at de innsatte forhåpentlig bare får ett møte med cella. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.
IKKE TILBAKE: Justisminister Knut Storberget har i løpet av det siste året besøkt samtlige 52 norske fengsler, her er han i en celle på Ilseng. Nå skal han legge fram en fengselsreform som gjør at de innsatte forhåpentlig bare får ett møte med cella. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix. Vis mer

Reformen

Her er de åtte områdene han vil legges vekt på i fenngselsreformen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tilbud om videregående skoler i alle fengsler. Alle innsatte får arbeidstrening, helsehjelp og bolig ved løslatelse.

- Fanger med rusproblemer kan få slippe ut av fengelset og få sone på behandlingsinstistusjon.

- Narkotikaprogram med domstolskontroll, som har vært testet ut i Oslo og Bergen, gjøres landsomfattende. Tilbudet innebærer at rusmisbrukere som har begått kriminelle handlinger kan dømmes til behandling.

- Bedre progresjon i soning av lengre straffer med personlig plan for hver fange, overgang fra lukket til åpen anstalt, botrening, jobbavtale og mulighet til å sone hjemme med pliktig daglig urinprøve og elektronisk varsling de fire siste månedene.

- Yngre lovbrytere, under 23 år, med kortere straffer tilbus konfliktråd i stedey for soning.

- Selvhushold i fengslene med med dyrehold som empatitrening.

Bolig til alle løslatte

-Tiltaket med å sone for bøter legges ned, fordi det fungerer som gjeldsfengsel for de svakeste.

- Bruken av samfunnsstraff skal utvides fordi den er en suksess med få tilbakefall.

Til enhver tid er det 3500 innsatte i norske fengsler.

 IKKE BARE NOKAS:  60 prosent av fangene soner kortere straffer enn to måneder for mindre alvorlige forseelser, som på Ilseng (i bakgrunnen), sier justisminister Knut Storberget. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.
IKKE BARE NOKAS: 60 prosent av fangene soner kortere straffer enn to måneder for mindre alvorlige forseelser, som på Ilseng (i bakgrunnen), sier justisminister Knut Storberget. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix. Vis mer