Boligbløff

På en tomt i Oslo kunne 35-55 billige utleieleiligheter stått klare om kort tid, men regjeringspartiene bryter løftet sitt: I valgkampen lovte de 1000 flere rimelige utleieboliger til neste år, men har over statsbudsjettet bare gitt penger til 50!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Eggum Mauseth, administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), står på tomta i Gamlebyen i Oslo og er forbannet på regjeringspartiene.

Ungdommens Selvbyggerlag (USBL) står klar til å bygge, kommunen har gitt sin velsignelse, arkeologene har forsikret seg om at ingen middelalderminner ødelegges, og grøntarealene på baksiden beholdes.

Løftebrudd

Men USBL kan ikke bygge før tilskuddet fra staten ligger på bordet - ellers blir boligene for dyre.

- I valgkampen var media fulle av beskrivelser på hvor vanskelig det var for ungdom på det knallharde boligmarkedet, og partiene fulgte opp med lovnader om 1000 flere ungdomsboliger. Det vil koste 200- 250 millioner, men regjeringen har bare bevilget 20 millioner, sier NBBL-direktøren.

Han har derfor skrevet brev til de fem partiene som sto bak løftet, og ber dem om å sørge for tilstrekkelige midler.

- Det er svært sjelden vi henvender oss til utvalgte partier, men regjeringspartiene, sammen med Arbeiderpartiet og SV, bærer på et ansvar overfor dem som trenger et rimelig sted å bo. Høyre og Fremskrittspartiet er uinteressant fordi de lovet ingenting, men det gjorde disse fem, sier Mauseth.

Han viser til innstillingen fra kommunalkomiteen i mars der Ap, SV, KrF og Sp uttalte «... det bør settes i gang minst 1000 flere nøkterne og rimelige utleieboliger i år 2000 enn det som bygges i dag og hvor en sannsynligvis må opp mot 4000- 5000 flere pr. år i de kommende år». Dette var også en del av budskapet i valgkampen.

Ingen garanti

Kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksens forsvar er at regjeringen skal vurdere en eventuell økning i forbindelse med revidert budsjett for år 2000.

- Er ikke dette en utsettelse av løftet?

- Nei, absolutt ikke. Vi har et arbeid på gang, blant annet med å skaffe en bedre oversikt over problemet. Vi vil gjøre dette på en skikkelig måte.

- Kan du garantere at det bygges 1000 flere rimelige utleieboliger til neste år?

- Nei. Jeg er verken entrepenør eller utbygger.