Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligblokk og fritidsklubb truffet av flere skudd: - Tilfeldig at liv ikke gikk tapt

Bevæpnet med pumpehagle og maskinpistol skal mennene ha avfyrt en rekke skudd. Ei boligblokk og en fritidsklubb på Lambertseter ble truffet. Nå er sju menn tiltalt.

SKYTEEPISODE: 14. mars rykket politiet ut etter meldinger om skudd avført på Lambertseter i Oslo. En bil ble stanset i Gamlebyen i Oslo, og tre personer ble pågrepet i forbindelse med skytingen.Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningen etter fire skyteepisoder på ett døgn på henholdsvis Bjørndal (to), Jordal og Lambertseter i Oslo i midten av mars, er nå avsluttet. Onsdag er det klart at sju menn i alderen 19 til 36 år har blitt tiltalt i saken - samtlige av dem for svært grov våpenovertredelsen, med en strafferamme på opptil seks års fengsel.

- Det har vært ei krevende etterforskning på grunn av det store antallet siktede og vitner, våpen og åsteder, men saken har vært svært høyt prioritert. Resultatet er at det har gått raskt fra pågripelse til tiltale. Vi ønsker med det å sende et signal til kriminelle om at slike handlinger, med bruk av våpen på offentlige steder, får umiddelbare og følbare konsekvenser, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til Dagbladet.

Tilfeldig drapsoffer

Ingen skal ha blitt skadet da de tre første skyteepisodene fant sted i hovedstaden. Tidlig om morgenen den 12. mars ble imidlertid en polsk mann i 30-åra funnet utendørs ved et garasjeanlegg omkring klokka 6 om morgen.

Mannen hadde da omfattende skader, og ble fraktet til Ullevål sykehus. Men livet sto ikke til å redde. Én av de sju som nå er tiltalt, er også fremdeles under etterforskning for drapet.

Ifølge Henriksbø har de siktede i saken i varierende grad vært åpne om hva som var bakgrunnen for skyteepisodene. Mye tyder imidlertid på at det har startet med en konflikt han definerer som av bagatellmessig art.

- Dette skal ha ført til trusler mot en av de involverte sin familie, som igjen har ført til trusler i motsatt retning. Til slutt møttes flere av de involverte på Jordal, hvor det ble avfyrt skudd, forklarer politiadvokaten.

Fant kuler i fritidsklubb

Etter konfrontasjonen på Jordal skal konflikten ha eskalerte ytterligere. Bare timer senere fant den første skyteepisoden på Bjørndal sted, og ble etterfulgt av en massiv skuddveksling på åpen gate på Lambertseter.

Ifølge tiltalen var de involverte på sistnevnte sted bevæpnet med blant annet skarpladd rifle, pumpehagle og maskinpistol. Ifølge tiltalen ble det avfyrt et ukjent antall skudd, hvorav minst seks av dem traff veggen på ei boligblokk og to gikk gjennom hvert sitt vindu på Lambertseter fritidsklubb. Det er denne episoden de sju nå er tiltalt for.

- Blant bevisene i saken er funn av våpen, tomhylser og prosjektiler som har truffet boligbebyggelse. Det er tilfeldig at liv ikke gikk tapt under skyteepisoden på Lambertseter. At det kort tid etter ble et tilfeldig drapsoffer på Bjørndal, viser hvilken potensiell fare som ligger i slik omgang med skarpladde skytevåpen, sier Henriksbø.

Alle unntatt én er løslatt

Underveis i etterforskningen har både øyenvitner og de tiltalte selv forklart seg. På det meste var 16 personer siktet i saken, og ni av dem satt innledningsvis i varetekt. Med unntak av mannen som er siktet for drap, er samtlige av dem nå løslatt i påvente av rettssaken.

- Med tanke på det som skjedde i mars, frykter dere ikke at det skal skje nye konfrontasjoner nå som de er løslatt?

- Vi har vurdert at vilkårene for videre fengsling på grunn av gjentakelsesfare ikke er oppfylt, da det ikke er stor grunn til å frykte nye skyteepisoder. Dette er basert den kunnskapen politiet har fått til persongalleriet og miljøet gjennom etterforskningen. Vi mener folk ikke trenger å frykte nye oppgjør fra denne omgangskretsen, sier Henriksbø, som håper at saken vil komme opp for retten i løpet av høsten.

Dagbladet har onsdag forsøkt å få kommentarer fra samtlige av de sju tiltaltes forsvarere. De har enten ikke vært tilgjengelige, eller bortreist på ferie og ikke hatt anledning til å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media