Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligblokka bryter ikke sammen

Raset er stabilt slik det ligger i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet):

 - Bygget har en konstruksjon som gjør at det ikke vil bryte sammen. Vi har registrert minimale forskyvninger etter at raset gikk. Der hvor det er aktuelt å gå inn for å søke etter savnede i andre etasje må det avstives og sikres, sier professor Erik Thorenfeldt.

Geolog Lars Harald Blikra har gransket selve steinraset og områdene i tilknytning til dette. Han sier at raset er stabilt slik det ligger i dag.

Erklært døde
- Raset har rensket godt opp, det finnes ingen restblokker som kan komme ned. Vi er også trygge på steinblokken som ligger mot øst., og føler oss veldig trygge på at dette ikke representerer noen fare for de som skal inn i bygget, sier Blikra.

Det som nå hindrer mannskaper å gå inn for å søke etter de fem omkomne er fremdeles propangassen i tanken under bygget, som brannmannskapene ikke har fått under kontroll. Det gjenstår omlag 200 liter propan i tanken.

Politimester Arne Sverre Karoliussen åpnet en pressekonferanse i ettermiddag med å erkjenne at de fem savnede nå er å regne som omkommet. Det vil bli lagt ut en kondolanseprotokoll i Rådhuset i morgen tidlig.

Ingen inn i dag
Stabssjef John Kåre Flo sier til Dagbladet at det er helt uaktuelt å sende noen inn i bygget for å søke etter de omkomne i dag.

- Rapporten vi har fått fra den bygningstekniske gruppen vil være helt avgjørende for oss i forhold til det arbeidet vi skal gjøre. Det er veldig betryggende å få vite at både bygget og steinmassene bak er stabile.

TRYGT BYGG: Professor Erik Thorenfeldt sier at boligblokka er kontruert på en måte som gjør at den ikke vil falle sammen. Foto: Fridgeir Walderhaug
TRYGT BYGG: Professor Erik Thorenfeldt sier at boligblokka er kontruert på en måte som gjør at den ikke vil falle sammen. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Vi må likevel først få kontroll med gassen etter at vi ikke lyktes med å få faklet det som var igjen i tanken. Nå vil det bli forsøkt å perforere tanken for å få ut restene av propanen.

Samtidig vil det bli forsøkt å sprøyte inn nitrogen til rom der vi mener det finnes gasslommer. Det kan gjøres gjennom kloakksystemet eller ved å bore hull inn i bygningen, sier Flo.

Et problem er at propan er tyngre enn luft og derfor legger seg lavt i rommene. Nitrogen er enda tyngre og kan derfor løfte propangassen opp slik at det blir enklere å nøytralisere den.

image: Boligblokka bryter ikke sammen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media