Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligbyggingen i Norge stuper

Med unntak av årene etter finanskrisen, har ikke byggeaktiviteten i Norge vært lavere på 20 år.

Martin Mæland:  Etterlyser raskere saksbehandling hos planmyndighetene. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Martin Mæland: Etterlyser raskere saksbehandling hos planmyndighetene. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Statistikk fra Ambita viser at antallet godkjente byggetillatelser for boliger endte på 21.564 i fjor. Det omfatter både leilighetsbygg og eneboliger, og er ned 14 prosent fra året i forveien.

Målt mot rekordaktiviteten i 2006, er boligbyggingen redusert med 43 prosent, slår Finansavisen fast.

Prisene stiger Fra mai det året og til mai i år har den gjennomsnittlige prisen på en bruktbolig til sammenligning steget med 63 prosent, ifølge statistikk fra Eiendom Norge.

Optimismen har snudd - Utviklingen tyder på at den gryende optimismen etter finanskrisen har snudd. Utfordringene i oljebransjen kan være en av de utslagsgivende faktorene for at byggeaktiviteten bremser, sier Stig W. Seljeseth, adm. direktør i det statlige informasjonsselskapet Ambita, til Finansavisen.

- Det er ennå for tidlig å spå tallene for 2015, men vi har indikasjoner på at den moderate utviklingen vil fortsette. Etter en nedgang på nesten 10 prosent fra 2013 til 2014, ser det ut som vi vil se et ytterligere søknadsfall i 2015, forteller Seljeseth.

Lang saksbehandlingstid Martin Mæland er konsernsjef for Norges største boligbygger, Obos. Han mener den lange saksbehandlingstiden er én årsak til nedgangen.

- Vårt generelle inntrykk er at ting går senere i kommunene. Vi har for tiden 3.600 boliger under regulering i Oslo. 800 av disse ligger trygt og godt i Rådhuset, den eldste saken har ligget der siden i fjor høst, sier Mæland til Finansavisen.

I går kunne Finansavisen fortelle at Norge har Europas lengste saksbehandlingstid for byggesøknader. I snitt tar det hele 280 dager å behandle en søknad, mot bare 60 i Sverige, ifølge Prognosesenteret.

Flere økonominyheter Kjøperne gikk amok - strøken leilighet smalt to millioner over
Flom av lånesøknader til BN Bank og Skandiabanken
Salg av bygg under oppføring - Skatteetaten har skjerpet reglene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling