Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligen din verd 30 prosent mer

Det siste året har boligprisene steget med nærmere 30 prosent i de største pressområdene. Ekspertene tror ikke toppen er nådd. Men er du på boligjakt, kan du trøste deg med lavere prisstigning utover våren og sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ferske tall fra OBOS Boligsalg og Exact Eiendomsmeglere som viser at prisøkningen på boliger har gått rett til himmels det siste året.

Kvadratmeterprisen på en OBOS-leilighet var i mars 9700 kroner - 29 prosent høyere enn for ett år siden.

Exact solgte brukte boliger for 10600 kroner pr. kvadratmeter i mars - en økning på 25 prosent på ett år.

Dette er tall fra rådyre Oslo, men ifølge eksperter Dagbladet har snakket med, tyder alt på at utviklingen i landets øvrige storbyer har fulgt den samme tendensen.

Overraskende

DnB Eiendomsmegling, som har kontorer over hele landet, kan vise til en prisstigning på om lag 22 prosent det siste året i storbyene, og noe under 20 prosent i resten av landet.

Ikke engang januar og februar, tradisjonelt rolige måneder på boligmarkedet, klarte å stagge boligprisene som stiger med eksplosiv fart. I distriktene og i de mindre byene følger prisutviklingen de vanlige sesongvariasjonene, mens storbyene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø har opplevd nærmest akselererende boligpriser.

- Prisøkningen i årets tre første måneder har vært overraskende kraftig. Nå etter påske blir det flere boliger på markedet, og det betyr at prisstigningen vil flate ut noe, sier Christian Berg, markedssjef i DnB Eiendomsmegling til Dagbladet.

Storbyene

En klar tendens i år er at det er storbyene som kan vise til den kraftigste prisøkningen med hele åtte prosent for årets tre første måneder. Fortsetter den utviklingen vil DnB Eiendomsmeglings prognose på 12- 15 prosents prisstigning i hele år bli gjort grundig til skamme.

Eiendomsmeklerne har ikke merket noe til den siste månedens usikkerhet omkring renta.

- Vi har sett mange nye fjes på visningene etter påske. De fleste er unge, og det ser ikke ut til at de er skremt av signalene om at renta kan bli satt opp. Det virker som om opplysningene om at renteøkningen uansett ikke vil bli særlig høy, har roet ned de fleste, sier Børge Martinussen, formann i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Likner på 80-tallet

Forbundet har ennå ikke lagt fram tallene fra første kvartal i år, men mye tyder på at prisøkningen også der har vært en art som man må helt tilbake til rekordårene 1984- 87 for å finne maken til. De siste signalene fra boligmarkedet tyder imidlertid på en roligere vår og sommer med en utflating av prisveksten.