Boligfiasko for Raymond

Arbeiderpartiet lovet å doble boligbyggingen i Oslo. Etter et halvt år i byråd er tomtereguleringen nær halvert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gikk til valg på å doble boligbyggingen i Oslo. Fasit etter nesten syv måneder er en kraftig nedgang i nyregulerte tomter, skriver Finansavisen.

- På et halvt år har byrådet fremmet reguleringssaker for 1.235 ordinære boliger og 460 studentboliger for bystyret. Skal vi nå fjorårets tall, må de få opp farten. Det er veldig langt frem, sier bystyrerepresentant og nestleder i Oslos byutviklingskomité, Camilla Wilhelmsen (FrP), til avisen.

De totalt 1.695 boligene det rødgrønne byrådet har rukket å gi grønt lys til siden det overtok 21. oktober i fjor, står dermed i kontrast til 5.658 nyregulerte boliger i hele 2015. Et stort flertall av disse ble behandlet av det forrige byrådet.

Eget utvalg - Det Høyre-styrte byrådet etterlot seg en manko på 20.000 boliger, og vi er helt avhengig av et større volum på reguleringsprosessene for å sikre nok tilgjengelige tomter. Vi skal også sikre strategiske tomteoppkjøp. Dette skal vi klare, og vi er i gang, men det er ingen «quick fix», sier Raymond Johansen til Finansavisen.

På spørsmål fra avisen om han er fornøyd med sitt eget byråds innsats med tanke på at boligreguleringen faller kraftig, påpeker Johansen at «sånt vil gå litt opp og ned».

- Men vi er i ferd med å sette ned et boligvekstutvalg som nettopp skal jobbe med å hindre byråkratisering og få fart på reguleringen. Dette er tunge og krevende prosesser, og vi har bare holdt på i seks måneder, sier byrådslederen.

Langt unna Johansen erkjenner imidlertid at årets antall reguleringer hittil er langt fra fjorårets nivå.

- Det er selvfølgelig langt unna, og vi har store ambisjoner. Vi har trykk på dette, men i likhet med andre ønsker vi å bli målt på resultater over tid.

- Det kunne godt gått fortere, men det er jo sånn med prosjekter. Plutselig kommer det mange prosjekter i løpet av noen få uker. Men det er et enormt etterslep og altfor få ferdigregulerte tomter etter det forrige byrådet, som vi etter seks måneder selvfølgelig ikke har greid å rette på. Men vi jobber med det, sier Johansen til Finansavisen.

Flere nyheter: Stabilt høyt boligsalg - haster med nye boliger
- To tredjedeler av landet trenger ikke lavere rente
Skylder på farlig cocktail: - Boligprisene i Oslo er ute av kontroll