Boligformidler frifunnet for rasisme

Boligformidlingsfirmaet Eiendoms Service ble i Oslo byrett onsdag frifunnet for diskriminering av boligsøkere. Men retten var delt i sin konklusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallet i retten, de to meddommerne, kom fram til at eiendomsfirmaet kun har formidlet kontakt, og ikke selv satt vilkår for hvem som kan gjøre bruk av firmaets tjenester. Dermed kan ikke firmaet belastes for at mørkhudede faktisk ble utelukket som boligsøkere, mener meddommerne.

Fagdommeren var av en annen oppfatning.

- Ved å akseptere å formidle krav fra huseiere, og det er åpenbart at disse kravene har ekskludert nevnte persongrupper, har Eiendoms Service reelt sett forskjellsbehandlet sine kunder på leietakersiden, skriver fagdommeren.

Prøvestein

Firmaet var tiltalt etter den såkalte «rasismeparagrafen» 349a, som sier at ingen har rett til å nekte en person en vare eller en tjeneste på grunn av vedkommendes religion, rase, hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse.

For første gang siden loven ble innført i 1970 tok en norsk domstol stilling til om personer er nektet en vare eller tjeneste på rasistisk grunnlag. Saken har derfor stor prinsipiell betydning.

Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) leverte anmeldelsen på vegne av en somalier som hadde oppsøkt Eiendoms Service for å skaffe seg en bolig. Mannen hadde betalt 590 kroner for å få tilgang til firmaets boliglister, men oppdaget at mange av annonsene var utstyrt med kommentarer som «bare norske i fast arbeid» og «ikke norske uønsket».

Skuffet og kampklar

Etter rettssaken var daglig leder Akhenaton Oddvar de Leon i OMOD svært skuffet over dommen, men fornøyd med at fagdommeren kom til motsatt konklusjon.

- Jeg regner med at saken vil bli anket til Høyesterett, sier de Leon til NTB.

- For hvor skal grensen gå. Er det fritt fram heretter for å diskriminere i annonser? Hva om det står «jøder ikke ønsket», spør han.

De Leon synes det er på høy tid å kikke norsk praksis nærmere i sømmene, og varsler at han vil ta saken til Menneskerettighetsdom stolen i Strasbourg om nødvendig.

- Dette er en spesiell sak. Vi vil vurdere en anke når vi har lest dommen grundig, sier aktor Petter Mandt til NTB.

Det er politimesteren i Oslo, Ingelin Killengren, som formelt må ta ut en anke siden dommen gjelder en forseelse, får NTB opplyst. I fjor ble firmaet ilagt en bot på 5.000 kroner, som firmaet nektet å godta.

(NTB)