GEDIGENT TAPSSLUK: Zentuvo tapte nesten 150 millioner kroner over ni år med boligfotografering. Foto. Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
GEDIGENT TAPSSLUK: Zentuvo tapte nesten 150 millioner kroner over ni år med boligfotografering. Foto. Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

Boligfotograf konkurs - tapte utrolige summer

Knipset bort 150 millioner kroner på ni år.

(Finansavisen): Mandag begjærte styret i boligfotograferingsselskapet Zentuvo oppbud etter en rekke år med sviende underskudd, skriver Finansavisen.

I de ni årene fra 2008 til og med 2016 kom totale inntekter opp i 592 millioner, mens samlet underskudd i perioden ble smått utrolige 148 millioner kroner.

Verst var årene 2008 og 2009, da selskapet tapte hhv. 22 av 56 millioner og 46 av 62 millioner kroner.

Så sent som i 2014 gikk Zentuvo 23 millioner kroner i minus av en omsetning på 63 millioner kroner.

- Sterk konkurranse

Selskapet drev lenge under navnet C360, og en stor del av oppdragsmengden var ifølge avisen dronefoto til prospekter.

- Jeg kom inn i januar som management for hire, og tanken var å få løftet salget, men jeg kom for sent inn. Eierne ville ikke legge mer penger inn i selskapet, sier Zentuvo-sjef Odd Nymark.

Han tegner overfor Finansavisen bildet av et marked med sterk konkurranse.

- Finland gikk bra, i andre land har vi slitt. Det er en bransje det er lett å etablere seg i. Er du fotograf, kan du tilby tjenestene direkte til meglerne, sier Nymark.

Tok nedskrivninger

I årsrapporten for 2016 skriver styret at regnskapet året før ble belastet med nedskrivninger på over fem millioner kroner, og at den bokførte egenkapitalen var negativ med ni millioner kroner.

- Jeg er ikke sikker på hva nedskrivningene gjaldt, men sannsynligvis er det egenutviklet programvare. Zentuvo bygde en fabrikk for å ta store volumer og automatisere prosessen for å gjøre hverdagen mer effektiv for meglerne, fortsetter Nymark overfor avisen.

Konsernet hadde totalt 25 ansatte i Norge, Sverige, Danmark og Finland. I Storbritannia tok innleide freelancere av seg fotograferingen, skriver avisen.

Fortsetter i Finland

- Alt tyder på at det blir fortsatt drift i Finland. Hva som skjer i Sverige er litt tidlig å si ennå, sier Tone Bjørn, advokat Tone Bjørn i Advokatfirmaet Consilium.

Hun jobber ifølge Finansavisen i dag med oppbudene i morselskapet og den norske datteren.

Zentuvo var eid av investeringsselskapet Foinco, som igjen eies av fem søstre i Fossum-familen, med Anne Birgitte Fossum i styrelederstolen.

Andre økonominyheter:
Bø-brødrene satser på hytter​
Robert og Jan tjente 100.000 kroner dagen