GEDIGENT TAPSSLUK: Zentuvo tapte nesten 150 millioner kroner over ni år med boligfotografering. Foto. Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
GEDIGENT TAPSSLUK: Zentuvo tapte nesten 150 millioner kroner over ni år med boligfotografering. Foto. Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

Boligfotograf konkurs - tapte utrolige summer

Knipset bort 150 millioner kroner på ni år.

(Finansavisen): Mandag begjærte styret i boligfotograferingsselskapet Zentuvo oppbud etter en rekke år med sviende underskudd, skriver Finansavisen.

I de ni årene fra 2008 til og med 2016 kom totale inntekter opp i 592 millioner, mens samlet underskudd i perioden ble smått utrolige 148 millioner kroner.

Verst var årene 2008 og 2009, da selskapet tapte hhv. 22 av 56 millioner og 46 av 62 millioner kroner.

Så sent som i 2014 gikk Zentuvo 23 millioner kroner i minus av en omsetning på 63 millioner kroner.

- Sterk konkurranse

Selskapet drev lenge under navnet C360, og en stor del av oppdragsmengden var ifølge avisen dronefoto til prospekter.

- Jeg kom inn i januar som management for hire, og tanken var å få løftet salget, men jeg kom for sent inn. Eierne ville ikke legge mer penger inn i selskapet, sier Zentuvo-sjef Odd Nymark.

Han tegner overfor Finansavisen bildet av et marked med sterk konkurranse.

- Finland gikk bra, i andre land har vi slitt. Det er en bransje det er lett å etablere seg i. Er du fotograf, kan du tilby tjenestene direkte til meglerne, sier Nymark.

Tok nedskrivninger

I årsrapporten for 2016 skriver styret at regnskapet året før ble belastet med nedskrivninger på over fem millioner kroner, og at den bokførte egenkapitalen var negativ med ni millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er ikke sikker på hva nedskrivningene gjaldt, men sannsynligvis er det egenutviklet programvare. Zentuvo bygde en fabrikk for å ta store volumer og automatisere prosessen for å gjøre hverdagen mer effektiv for meglerne, fortsetter Nymark overfor avisen.

Konsernet hadde totalt 25 ansatte i Norge, Sverige, Danmark og Finland. I Storbritannia tok innleide freelancere av seg fotograferingen, skriver avisen.

Fortsetter i Finland

- Alt tyder på at det blir fortsatt drift i Finland. Hva som skjer i Sverige er litt tidlig å si ennå, sier Tone Bjørn, advokat Tone Bjørn i Advokatfirmaet Consilium.

Hun jobber ifølge Finansavisen i dag med oppbudene i morselskapet og den norske datteren.

Zentuvo var eid av investeringsselskapet Foinco, som igjen eies av fem søstre i Fossum-familen, med Anne Birgitte Fossum i styrelederstolen.

Andre økonominyheter:
Bø-brødrene satser på hytter​
Robert og Jan tjente 100.000 kroner dagen