Bolighaier utpekt som mordere

ISTANBUL (Dagbladet): - Se på huset mitt, det er like helt. Jeg sørget for at det ble gjort skikkelig arbeid. Han som bygde ved siden av meg, skulle leie ut leilighetene og brydde seg ikke så mye om kvaliteten. Derfor raste huset sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier eiendomsmekler Ismet Sahin (64). Kjeltringer i bygningsbransjen skjelles nå ut som mordere i Tyrkia.

- Det er ikke jordskjelvet som har drept, det er dårlige bygninger, sier en forretningskvinne i Istanbul til Dagbladet.

Korrupsjon, mafia og dårlig bygningskontroll får nå skylda for de enorme dødstallene etter jordskjelvet i Tyrkia. Så mange som 65 prosent av bygningene i Istanbul-regionen er bygd uten offentlig lisens eller mangler godkjenning fra bygningskontrollen.

Sammenrast

Nabohuset til Ismet Sahin var et av de dårlige husene. Vi står inne i leiligheten hans i 4. etasje og ser ut over ruinene av det som en gang var den fem etasjers naboblokka.

I Sahins hus er det ikke en sprekk, verken i hans leilighet eller leiligheten til døtrene og sønnene. Ikke en tallerken ble knust.

Eldre hus stående hele ved siden av ruinhauger er et syn som møter folk i hele det jordskjelvrammede området.

- Jeg våknet av skjelvet og kjente at hele huset svaiet. Men det ble stående. Naboblokka svaiet ikke, den bare falt sammen. Det var som et bombesmell, sier eiendomsmekleren og legger til:

- Jeg vet ikke hva jeg skal si om en mann som bygger så dårlig.

«Mordere»

Tyrkias største avis satte i går ord på det Sahin og flertallet i Tyrkia mener om kjeltringene i bygningsbransjen: «Mordere» sto det over hele førstesida.

Flere av naboene til Sahin mener entreprenøren som bygde for utleie, burde straffes. Men heller ikke arbeiderne hans burde slippe unna. For vi blir fortalt at flere av dem stjal av lasset under byggingen. Armeringsjern ble borte, det ble også sement.

Også entreprenørene ser sitt snitt til å tjene penger ved å kutte ut solide materialer i husene. Boligmangel og stor innflytting til byene er vann som bygningshaiene svømmer i.

Ikke gjort nok

Kritikken rettes også mot tyrkiske myndigheter, som ikke har gjort nok for å kontrollere nye bygninger i storbyene. Tyrkia er et jordskjelvutsatt land, og flere dødsskjelv de siste tiårene har avslørt dødsfellene.

Statsminister Bulent Ecevit sa i går at myndighetene vil treffe tiltak mot dårlige bygninger, men uttalelsene ble møtt med skuldertrekk.

- De sa det samme i fjor også, da 144 mennesker døde i jordskjelvet i Adana, sier Feray Salman i det tyrkiske ingeniør- og arkitektforbundet til Ap.

KJEMPER: Denne mannen klamrer seg til livet etter at huset han bodde i raste sammen.