Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligkjøpere vil ha røykfrie leiligheter

Vil heller ikke har røyklukt i bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eiendomsmeglere melder at folk ikke vil kjøpe leiligheter på grunn av røyklukt.

Også biler kan være vanskelig å selge hvis eieren har brukt askebegeret flittig.

- Det er særlig yngre kjøpere som leter etter røykfrie leiligheter, sier Thomas Amundsen, daglig leder i Aktiv Eiendomsmegler Oslo Vest til Vårt Land.

Han kan fortelle om visninger hvor flere har snudd i døra på grunn av røyklukt.

Holdningsendring

Tall fra Helsedirektoratet bekrefter trenden.

I 1993 sa bare 17 prosent seg helt eller delvis enig i at de ikke vil ha røyklukt hjemme. I 2006 svarte 75 prosent det samme.

- Denne markante holdningsendringen henger nok sammen med utviklingen i holdning til røyking generelt, og det går på at man blir mer og mer klar over de negative helseeffektene av passiv røyking, sier leder Tore Sanner i organisasjonen Tobakksfritt.

SNUR I DØRA: Spesielt yngre kjøpere er opptatt av at deres framtidige bolig ikke lukter røyk, ifølge eiendomsmeglere. Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM
SNUR I DØRA: Spesielt yngre kjøpere er opptatt av at deres framtidige bolig ikke lukter røyk, ifølge eiendomsmeglere. Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Han er forsker ved Institutt for kreftforskning.

Mindre akseptert

Rådgiver Kristin Byrkje i Kreftforeningen trekker fram røykeloven og viser til hvordan den har virket inn på røyking innendørs på serveringssteder.

- Det er mindre sosialt akseptert å røyke inne. Med røykeloven blir folk vant til å ikke kunne røyke innendørs, og det kan nok overføres til hjemmene, sier hun.

Verken Sanner eller Byrkje mener det er helsefarlig å bo i en leilighet det tidligere har vært røyket i.

Men lukten sitter igjen i lang tid, sier Sanner.

Biler kan i likhet med leiligheter være vanskelig å selge hvis eieren har vært storrøyker.

Det bekrefter bruktbilselger Stein Sunde på Motorforum Oslo.

Boligkjøpere vil ha røykfrie leiligheter

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling