NYTT OG PENT, MEN IKKE OVERALT: Ikke alle boligprosjekt har like høy standard. Her fra Sørenga i Oslo. Foto: Iván Kverme.
NYTT OG PENT, MEN IKKE OVERALT: Ikke alle boligprosjekt har like høy standard. Her fra Sørenga i Oslo. Foto: Iván Kverme.Vis mer

Boligkjøperne ler av såkalt «høy standard»

Sem & Johnsen-sjef Christoffer Askjer mener standarden i nye boligprosjekter er lite å skryte av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Kommer du inn i en hvilken som helst ny bolig i dette landet nå, er standarden den billigste du til nøds kan leve med. Det er v-fuger i himlingen, dører av papp og isoporlister, sier Christoffer Askjer, partner og daglig leder i Sem & Johnsen Eiendomsmegling, til Finansavisen.

Under Estate Medias årlige boligdager i Strømstad var han ikke nådig mot det han mener er et altfor homogent og kjedelig tilbud av nye boliger.

Ber kjøperne stille høyere krav

- Prosjektene er veldig like. Jeg mener ikke at alt skal bli som Grimelundsveien, der det koster 200.000 kroner meteren, men kjøperne kommer til å begynne å stille høyere krav, slår Askjer fast. Han tror de spinnville tidene i boligmarkedet har ført til dårlig fantasi blant utbyggerne.

- Kjøperne har vært så ivrige at utbyggerne ikke har trengt å være kreative. Det har vært et enormt behov for boliger, og utbyggerne har kunnet dunke ut store prosjekter der alt ble solgt. Den tiden tror jeg er forbi. Nå som markedet begynner å bli tøffere, vil det tvinge seg frem mer innovasjon, sier Askjer til Finansavisen.

- Hva er verst?

- Det går på takhøyde, lys, lagringsplass og interiørstandard, forteller Askjer. En gjenganger i prospekter er «høy standard med parkett og flislagt bad».

- Det er ikke høy standard. Begrepet er ødelagt, det betyr ingenting lenger. Vi merker at kjøperne ler av oss når vi bruker det, sier megleren til Finansavisen.

Undersøk prosjektet grundig

Askjer har hatt salgsoppdraget for en rekke profilerte prosjekter de senere årene, men lar seg ikke lokke ut på glattisen når Finansavisen ber ham nevne nye boligprosjekter der han mener utforming og standard burde vært av høyere kvalitet. Til tross for sekssifrede kvadratmeterpriser, spanderes ikke mer enn de billigste innerdørene du kan oppdrive på Maxbo.

- Er ikke kjøperne flinke nok til å sette seg inn i hva de faktisk får for pengene?

- Noen er nok det. Men vi ser at andre blir skuffet når de overtar leiligheten, avslutter Askjer.

Andre økonominyheter:
Eiendom Norge frykter at boligprisene vil falle i mai
Boligprosjektet som fikk sunnmøringene til å gå bananas