Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Boligkjøperne skyter på alt som rører seg, prisene vil trolig stige brutalt

En av de fremste meglerne i Norges raskeste marked advarer. - Men vi får ikke den store oljekatastrofen nå, sier han.

Møllendalsbakken, Bergen: Boligmarkedet i Bergen holder seg meget godt. Foto: Proaktiv Eiendomsmegling.
Møllendalsbakken, Bergen: Boligmarkedet i Bergen holder seg meget godt. Foto: Proaktiv Eiendomsmegling. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi la i går frem ny statistikk, og denne viste at boligprisene holder koken. Oppgangen var 2,9 prosent på månedsbasis i januar, mens den var 0,6 prosent justert for sesongvariasjoner.

Bergen, sammen med Oslo, skiller seg ut som markedet med den sterkeste prisveksten - og de raskeste salgene.

- Markedet er akkurat der vi trodde det skulle være. Vi så før jul at det gikk mot et ekstremt underskudd på tilbudssiden i januar, med et påfølgende massivt og umiddelbart prisløft, sier daglig leder for Proaktiv Eiendomsmegling i Bergen, Kenneth Aadland, til Hegnar.no.

- Enkelte av våre konkurrenter mente dette bare var tull, men nå ser vi fasiten nok en gang, føyer han til.

- Folk er ganske triggerhappy For eksempel hadde Proaktiv tirsdag 30 personer på visning i Absalon Beyersgate. Leiligheten gikk for 4,32 millioner kroner, 820.000 over takst. Videre solgte eiendomsmeglerfullmektig Eirin Nilsen på Aadlands kontor i forrige uke en leilighet på 23 kvadratmeter i Møllendalsbakken 2, utenfor sentrum.

Salgssummen endte på 1,75 millioner kroner. Det tilsvarer altså en kvadratmeterpris på over 76.000 kroner.

- Eirin er en meget presis, usedvanlig dyktig megler og hybelen er meget bra. Optimal megling er nettopp basert på at en finner rett kjøper til rett eiendom, de som av rette grunner betaler det som skal til, sier Aadland. Han understreker at nettopp dette er det eneste fokuset Proaktiv driller alle ansatte på.

- En trenger ikke mye kompetanse bare for å finne en kjøper, men å finne den rette og være sikker på det er forskjellen på strategi og tilfeldigheter. Det er også forskjellen på god og dårlig megling.

- Slik var det i dette tilfellet og i flere av de andre salgene som går én og to millioner over takst. Men det er likevel verdt å merke seg at en prisvekst på enkeltobjekter på 30 prosent over natten vitner om en ekstrem ubalanse i tilbud og etterspørsel. Slike utslag kommer derfor dels også fordi det er for lite å kjøpe, understreker Aadland.

Samtidig varsler han at oppdragene strømmer inn. Bare i går tok Aadland inn fem nye oppdrag og fikk fem nye befaringer.

- Og det kommer mer fremover, så dette vil trolig balansere seg. Men etter måneder med så lite ute, begynner folk å bli ganske triggerhappy. Det blir litt som å gå i skogen med haglen lavt og skyte på alt som beveger seg, fortsetter han.

Les også: - Første tegn på at boligprisene skal videre opp

- Prisveksten blir brutal Ifølge en av Bergens fremste meglere er det ikke nødvendigvis sunt med en overdreven vekst, som attpåtil er rentedrevet.

- Dilemmaet med dette er at prisstigningen trolig blir brutal i forhold til det den burde være. Det skumle med en rentedrevet prisstigning er at du i tillegg til rentereduksjonen får en psykologisk situasjon der en også tar ut effekten av den fremtidige rentereduksjonen, sier han.

- Samtidig som det på bakgrunn av de fundamentale vilkårene er rett å handle, virker den psykologiske effekten forsterkende, fordi kjøpere tar i vesentlig mye mer i budrundene enn det som er forankret i den konkrete rentereduksjonen, fortsetter megleren.

Sannsynligvis er forventningene om nye rentereduksjoner riktige. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror 1-2 nye rentekutt kan trigge 15-20 prosent vekst i boligprisene i år.

- Renten har nå vært lav over tid, og vil garantert være det i lang tid ennå, ettersom vi ser mye uro i verden. Vi trodde ikke på Norges Bank da de snakket om når rentebanen skulle opp. Nå er vi der vi sa vi skulle være, sier Aadland (bildet under).

- Renten vil trolig krype enda lenger nedover, og vi tror det ikke er lenge til en rente under 2,5 prosent til forbruker blir en vanlig rente, føyer han til.

Les også: Andreassen om boligprisene  - Vær våken for at mye blir dyrere Frykter du effektene av evt. nye rentekutt?
- Tar du ut mye av din nyvunnede likviditet i eiendom, og kanskje allerede har brukt pengene du sies å skulle få i form av lavere renter, er det greit å være våken i forhold til at sannsynligheten for høy lønnsvekst fremover er relativt liten, svarer Aadland.

- Bransjer som importerer varer må øke prisene til dels kraftig grunnet valutaendringer. Når prisstigningen kommer på andre varer/tjenester, blir det ganske naturlig å tro at en ikke kan kjøpe forbruksartikler og tjenester i samme mengde som tidligere. Dette er kun ett mulig scenario, men et uheldig et og som sagt noe en bør være våken for, fortsetter Proaktiv-megleren.

Fylkeskommunen frykter for én av fem oljejobber i Hordaland. Merker dere noe til denne frykten?
- Den lavere aktiviteten i oljebransjen vil vi merke, og en del ser ut til å ta dette innover seg. Oljepriser på 58 dollar fatet gir ikke lønnsom drift, slik at det er åpenbart at en ved en slik pris over tid vil stå overfor noen utfordringer. Få trodde prisen skulle falle fra 115 til 50 dollar, sier Aadland.

- Får ikke oljekatastrofen nå Han mener det synes som at få tror oljeprisen skal holde seg nede over tid.

- Men uten å gå for dypt inn i dette - jeg er tross alt bare en eiendomsmegler: når OPEC ikke er interessert i å stabilisere oljeprisen, og andre stormakter sitter og følger dette rolig, er det kanskje ikke unaturlig å tro at det kan være politiske mer enn markedsmessige vurderinger inne i dette.

- Jeg antar at en ikke synes det er uheldig at mange selskaper som driver med oljesand kommer i problemer, ei heller synes det å oppleves ugunstig at Russland rammes av dette, i tillegg til andre økonomiske sanksjoner. Men det har en pris for flere, og jeg tror ikke en slik lav pris vil vedvare. Det er ikke store endringer i produksjon eller etterspørsel som skal tilsi det, fortsetter Aadland.

Han tror ikke vi får den store katastrofen nå.

- Kostnadskutt er positivt, for oljen varer ikke evig, men jeg tror bare ikke det tar slutt nå, fortsetter megleren. Han presiserer at dette ikke er hans fagfelt.

- Samtidig er det mange som mener mye om boligmarkedet også - uten nødvendigvis å være særlig kvalifiserte. Til dem som kan olje og som mener mine antydninger er tynne og svakt funderte, ber jeg om unnskyldning, sier Aadland videre.

Les også: Hvordan kan boliger som ligger i 70 dager uttrykke et fantastisk marked?

- God medisin i det lange løp Megleren tror dagens prisvekst etterhvert vil balansere markedet.

- På lang sikt vil balansen mellom tilbud og etterspørsel styre boligprisene. Vi er skeptiske til en prisvekst som ikke er basert på byggekostnader og lønnsutvikling, men i det lange løpet kan dette være god medisin.

- Grunnen er at nye boligprosjekter settes i gang. Boligbyggerne får solgt et mye større antall nye boliger, og setter i gang nybygging. På lang sikt er dette det eneste som vil gi et stabilt prisnivå, slik at vi får nok god vare til kjøpere som ønsker det, sier den daglige lederen.

Ifølge Aadland forteller erfaringer fra nær fortid den samme historien.

- Forhåpentlig får vi et stabilt marked fremover, frem til renten går i en annen retning. Men dit er det langt frem, avslutter Proaktiv-megleren overfor Hegnar.no.

Flere nyheter - Ikke alle kan regne med å selge til denne prisen
Lavere oljetrykk og utrolig mye ute: Nå kan du prute på prisen
Ingen stor januar-effekt: Her falt boligprisene